Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Prezidentka poverila Roberta Fica zostavením vlády: Ako ľudia sa musíme rešpektovať, hoci nás politika rozdeľuje
Zdielať na

Prezidentka poverila Roberta Fica zostavením vlády: Ako ľudia sa musíme rešpektovať, hoci nás politika rozdeľuje

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová dnes poverí Smer SD ako víťaza volieb zostavením vlády. Ako ďalej uviedla, lídrov jednotlivých strán bude informovať o svojom ďalšom postupe. Prezidentka považuje výsledky volieb za obraz krajiny.

Robert Fico má na zostavenie vlády 14 dní. 

Vyhlásenie pre médiá

Hlava štátu sa postavila pred médiá s vyhlásením krátko po druhej popoludní. Vo svojom vyhlásení zdôraznila, že v sobotu si poslanec zvolil nové vedenie krajiny. "Chcela by som sa poďakovať všetkým vám," poznamenala s tým, že ľudia dali jasne najavo záujem o osud krajiny. 

"Parlamentné voľby mali pomerne vysokú účasť," pokračovala s akcentovaním toho, že ukázali aké nálady vládnu krajine. "Výsledok volieb je pre každú stranu, či už koaličnú, alebo opozičnú najmä záväzkom," dodala a spomenula aj to, že kľúčové bude stlmiť rozdelenú spoločnosť. 

Ústavnou zvyklosťou je poveriť zostavením vlády osobu, ktorá zvíťazila vo voľbách a preto Zuzana Čaputová odovzdala poverenie zostavením vlády Roberta Fica. "Dnes sa okrem Roberta Fica stretnem aj s predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom," povedala Čaputová a dodala, že zajtra sa má stretnúť s Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a pokračovať v stretnutiach bude aj s ďalšími lídrami strán, ktoré prekročili brány parlamentu. Poznamenala aj to, že poverenie je časovo obmedzené. 

"Hoci nás politika ako občanov rozdeľuje, ako ľudia sa musíme rešpektovať," uviedla prezidentka. 

 "Víťaz volieb nesie najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj, keďže vzbudil najväčšie očakávania verejnosti. Je teraz dôležité, aby ich napĺňal v prospech nás všetkých, v prospech Slovenska," uviedla prezidentka. 

Aktuálne výsledky nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie