Skoro jasno
21°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Tvárou v tvár nebezpečenstvu: Reportérka TV JOJ nakrútila prácu odmínovačov na Ukrajine
Zdielať na

Tvárou v tvár nebezpečenstvu: Reportérka TV JOJ nakrútila prácu odmínovačov na Ukrajine

UKRAJINA / Reportérka televízie JOJ Katarína Kleknerová so štábom nakrútia ďalšiu reportáž na zamínovaných územiach Ukrajiny. Niektoré míny sa dokážu aktivovať vibráciami zeme a stačia iba kroky. Ide o mimoriadne sofistikované výbušniny. Odmínovací tím musí dbať na každý detail. A naučiť sa pohybovať bez toho, aby sa stalo nešťastie.

Odmínovací tím nám dával dával pokyny do posledného detailu vrátane otázky, akú mámekrvnú skupinu. Pre istotu. Ochranná vesta je samozrejmosťou, štít sme si mohli sňať z hlavy iba na desať minút, každú hodinu. Kráčali sme cez územie, ktoré zatiaľ odmínované nie je. "Ukrajinská žena je nežná a citlivá. Ale niekde hlboko v duši, vždy, keď je treba, sa v nás prebudia tie kozácke korene a vtedy sa z nás stávajú bojovníčky pripravené stať sa štítom," hovorí matka dvoch detí, deminérka z Halo Trust. Aj ona sa pridala k odmínovaciemu tímu. Halo trust je najväčšia a najstaršia humanitárna organizácia v oblasti odmínovania na svete. Pôsobí v 30 krajinách. Vznikla v Afganistane.

Prognózpvať, ako dlho bude trvať odmínovanie Ukrajiny nie je možné, pretože vojna stále trvá. Veľkosť plochy, ktorá je zamínovaná záleží od toho, ako dlho bolo dané územie okupované.


"Napríklad v Mykolajivskej a Charkovskej oblasti trvala okupácia od 6 do 9 mesiacov. Rusi tam uložili neuveriteľne rozmanité typy mín. Od obyčajných, až po tie najmodernejšie," uviedla Olena Shustova z Halo Trust Ukraine. 

Ručné aj mechanické odmínovanie aktuálne prebieha na Ukrajine v šiestich oblastiach. Odmínovanie je však komplikované. Niekde môžu byť zariadenia s vypínacím drôtom, míny s magnetickým vplyvom, ktoré sa aktivujú prítomnosťou kovových predmetov, alebo míny so seizmickým vplyvom, teda aktivované vibráciami v zemi. 

"Mnohí ľudia hovoria, že táto práca je veľmi nebezpečná, ale ak dodržiavaš všetky bezpečnostné predpisy, si rozvážna a trpezlivá, všetko bude v poriadku," tvrdí deminérka z Halo Trust. "Mojou najväčšou motiváciou je to, že robím zmysluplnú prácu, vďaka ktorej pomôžem Ukrajine," uviedol Vladislav, deminér z Halo Trust. 

Opustili sme mínove polia a cestujeme do ďalšej oblasti, za ďalšími osudmi statočných Ukrajincov, pre ktorých táto zem vo vojne, nikdy neprestane byť domovom.

Súvisiace články

Najčítanejšie