Jasno
16°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Ukrajinské deti sa pred vojnovou hrôzou ukrývajú v podzemných krytoch
Zdielať na

Ukrajinské deti sa pred vojnovou hrôzou ukrývajú v podzemných krytoch

ČERNIHIVSKÁ OBLASŤ / Desiatky škôlkarov, ukrytých v sklade zemiakov. Namiesto dverí tam visí deka a učiteľky sú pripravené chrániť deti pred úlomkami rakiet vlastnými telami. Ruské vojská okupovali Černihivskú oblasť hneď na začiatku invázie. Protiletecké kryty sú na mnohých školách zatuchnuté, zničené a s plesňou na stenách. Opravovať ich pomáhajú aj Slováci.

Sklad zemiakov a potravín

Počítajú každú minútu, kým hluk sirény utíchne a ako sa do malého priestoru môže zmestiť také množstvo škôlkarov. Miesto, kde sa deti počas leteckého poplachu ukrývajú, pred vojnou slúžilo ako sklad zemiakov a potravín. "My, učiteľky, stojíme tu pri vchode. Miesta je tu málo. Namiesto dverí tu máme deku a deti chránime aj vlastnými telami," povedala zástupkyňa riaditeľa materskej školy Juliana Tomylko. Troj až šesť ročné deti sa v nezdravom prostredí musia ukrývať aj niekoľko hodín, kým nepominie hrozba raketového útoku. Počas nášho nakrúcania je Černihivská oblasť bez elektriny. "Sedíme tu v tme, svietime si iba mobilmi a pri sviečke," dodala Tomylko. "Musia pravidelne vynášať deky a všetko zariadenie von, lebo to môže navlhčiť a zatuchnúť," povedala Andrea Bednáriková z Človeka v ohrození.

Pomáhajú aj dobrovoľníci zo Slovenska

Sirény znejú touto oblasťou už viac ako dva roky. Každý krát ľuďom pripomenú hrôzu, ktorú tu zažívali počas okupácie ruskými vojakmi. "Tu stáli, vozili nám sem mlieko. Mohli sme si ho prísť zobrať, ale po celý čas na nás mierili samopalmi," povedala obyvateľka Černihivskej oblasti Lýdia. Opisuje aj to, ako im všetkých vzali mobily a na každého, kto sa im nepozdával, namierili zbraň. Na výstrahu a aby ľudom nahnali strach. Ukrajinská armáda napokon ruské jednotky z Černihivskej oblasti vytlačila. "Rusi tu mali veľmi veľa techniky. Tanky chodili od piatej rána do desiatej večer. Viete si to predstaviť?" doplnila Lýdia.

V Černihivskej oblasti je mnoho škôl s podzemnými úkrytmi, ale sú vo veľmi zlom stave. Aj dobrovoľníci zo Slovenska im pomáhajú s ich opravami. "Nie len že ich opravujeme, ale vybavujeme ich potrebným nábytkom a multimediálnymi pomôckami, aby sa v nich mohlo vyučovať. Bude aj rampa, aby sme sa s invalidným vozíkom vedeli dostať aj von z krytu, ak by bolo treba," doplnila Bednáriková z Človeka v ohrození.

Na stavebné práce oslovujú miestne firmy

Mykola v stavebníctve začal pracovať pred tridsiatimi piatimi rokmi a v tom čase museli ku každej budove vybudovať aj úkryt. "Vždy som sa pýtal – komu treba tie úkryty? Pred kým sa budeme skrývať? A teraz? Musíme sa chrániť pred Ruskom a ešte viac budovať protibombové kryty," povedal výkonný riaditeľ stavebnej firmy Mykola Ščerbina. Organizácia Človek v ohrození pomáha už viac ako dvadsať rokov ľuďom, ktorí trpia následkami vojen či prírodných katastrof, vrátane Ukrajiny. Od začiatku vojny tam dodali takmer štyritisíc ton materiálnej pomoci. Doteraz zrekonštruovali desať krytov vo školách a v Černihivskej oblasti plánujú opraviť ďalších päť. Opravy krytov sú len malou časťou ich celkového úsilia pomáhať krajine, ktorá má ešte pred sebou dlhú cestu k obnoveniu mieru.

Súvisiace články

Najčítanejšie