Jasno
19°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Ako vyzerá koniec školského roka na jedinej slovenskej škole na Ukrajine?
Zdielať na

Ako vyzerá koniec školského roka na jedinej slovenskej škole na Ukrajine?

UŽHOROD / Počas školského roka nemali žiadne prázdniny a žiaden voľný deň. Vojna výrazne ovplyvnila aj vyučovanie na ukrajinských školách. Deti trávia veľa času v protileteckých krytoch, zmeškané učivo potom dobiehajú a na voľné dni nie je čas. Až teraz.

Posledný zvonček – takto na Ukrajine pomenovali deň, kedy najstarší žiaci opúšťajú školu. Nelúčia sa ôsmaci, či deviataci ,ale žiaci 11. ročníka. Prázdniny trvajú takmer 3 mesiace. "Ale školský rok začíname normálne 1. septembra, čo je zaujímavé – je jedno, či je sobota, nedeľa alebo piatok – 1. september je začiatok a potom sa normálne učíme do konca mája, resp júna," vysvetlil učiteľ na slovenskej škole Ján Pochanič. 

Už viac ako dva roky znejú po celom území krajiny sirény. Neustále schádzanie do podzemných krytov sa odrazilo aj na vyučovaní. "Na našich deťoch vidíme, že sú vystresované. Keď bola siréna, všetci spolu sme išli do krytov," vysvetlila riaditeľka Užhorodského lýcea Eva Dorohovič. Žiaci musia zmeškané učivo dobehnúť, počas roka preto nemali žiadne prázdniny ani voľno. "Možno je to trochu náročnejšie pre deti, ale je na nás učiteľoch, aby sme im ten školský rok spravili lepší," povedal učiteľ Ján. 

​Školský systém na Ukrajine sa od toho slovenského líši– základná škola má tri stupne a posledný ročník je jedenásty. Hodnotenie je tiež úplne iné – najlepšie známky sú 10,11,12 a najhoršou známkou jednotka. Jediná škola na Ukrajine s vyučovacím jazykom slovenským sídli v Užhorode. Dôvodov, prečo ukrajinské deti študujú v slovenských triedach je viacero- nejde len o väzby na slovenských predkov, ale aj perspektívu štúdia na našich vysokých školách. V škole vyučujú aj slovenskí pedagógovia, aj oni sa s novou situáciou v súvislosti s vojnou museli naučiť žiť. "Už si pomaličky na to zvykáme a začíname to brať ako samozrejmosť, ale podriaďujeme tomu všetky metódy a postupy tak, aby žiaci necítili, že v danej krajine je vojna," uzavrel učiteľ Ján.

Súvisiace články

Najčítanejšie