Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Analýzy 24 o investičnom dlhu v agrosektore a peniazoch do potravinárstva
Zdielať na

Analýzy 24 o investičnom dlhu v agrosektore a peniazoch do potravinárstva

BRATISLAVA / Človek, ktorý nepracuje v potravinárstve, o nej počul iba v médiách. Farmári a výrobcovia potravín sa s ňou stretávajú pravidelne. Pôdohospodárska platobná agentúra vznikla, aby transparentne prerozdeľovala verejné peniaze poctivým farmárom, vysvetlil v relácii Analýzy 24 moderátor Peter Petrus.

"Platobná agentúra je exponovaná nielen kvôli kauzám, ale aj kvôli objemu peňazí vyplácaných do agrosektoru. Takáto inštitúcia by mala fungovať ako banka," hovorí v relácii Analýzy 24 generálny riaditeľ pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss.

Podľa neho agentúra ročne vyplatí zdruba miliardu eur. "Sú to priame platby do 600 miliónov a následne projektové podpory," priblížil.

Jedným z cieľov agentúry je aj to, aby farmári nemuseli pri podávaní žiadostí tráviť hodiny nad formulármi. "Mali sme výzvu na sucho. V rámci toho sme vytvorili callcentrum a tam im poradili, do ktorej kolonky čo napísať a podobne. Veľakrat tu boli poradenské agentúry a často farmárov zaviedli. My spolu s ministerstvom budujeme koncept poradenských centier a chceme farmárov odbremeniť od byrokratických krokov a zjednodušiť podávanie žiadostí," vysvetlil Kiss.

Bývalá vedúca predstaviteľka potravinárskej komory a poslankyňa národnej rady Jarmila Halgašová vysvetlila, ako vznikol obrovský investičný dlh agentúry.
"Potravinársky priemysel začal po roku 1989 upadať. Nehovorím, že za socializmu bol vo vynikajúcej kondícii. Ale po revolúcii sa začala privatizácia a spoločnosť tomuto odvetviu neprikladala význam. Hovorilo sa, že nepotrebujeme potravinársky priemysel, privezieme si potraviny zo zahraničia. Nie je to správny názor. Potravinárstvo je dôležité nielen pre pestovanie plodín, ale má významný vplyv aj pri krajinotvorbe."

Súvisiace články

Najčítanejšie