Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Analýzy 24: Prečo Putin posúval štart vojny a kedy príde na rad diplomacia
Zdielať na

Analýzy 24: Prečo Putin posúval štart vojny a kedy príde na rad diplomacia

BRATISLAVA / Medzinárodná situácia je v našom regióne napätá, mnohí ľudia prežívajú situáciu, akú nezažili. V susedstve Slovenska na Ukrajine je vojna. V prvej časti relácie Analýzy 24 sa Peter Petrus rozprával s Martinom Klusom zo zahraničného výboru národnej rady.

"Takto pred rokom som bol členom delegácie premiéra Eduarda Hegera do Užhorodu, kde sme sa stretli s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom. Už vtedy hovorili, že ak príde k najhoršiemu, budú požadovať zo Západu pomoc a súčinnosť. Počas decembra to boli ešte znepokojivejšie informácie," priblížil Klus v relácii Analýzy 24.

Upozornil, že pre dohodu medzi Čínou a Ruskom posunul ruský prezident začiatok vojny. "Aby si nepokazili olympijské hry," povedal Klus. Tie sa skončili v nedeľu 20. februára, Putin ohlásil vojenskú operáciu 24. februára skoro ráno.

Klus predpokladá, že Ukrajincov čaká náročná zima, no na jar by mohol nastať zlom vo vývoji. "Záleží, ako sa Ukrajincom podarí ustáť zimu. Teraz sa pokúšajú dostať svoje územia späť, sú v opačnej situácii ako koncom minulej zimy, keď sa bránili. Uvidíme, ako sa Ukrajincom podarí udržať morálku. Dá sa predpokladať, že bude musieť prísť k evakuácii civilného obyvateľstva, no vojna nemôže trvať večne. Hovorí sa, že začiatkom nového roka by sa aj vďaka sprostredkovateľom ako turecký prezident mohol začať dialóg," zaprognózoval Klus.

Bývalý predseda zahraničného výboru národnej rady František Šebej bol hosťom Petra Petrusa v druhej časti relácie. "Diplomacia príde na rad vtedy, keď Rusi opustia Ukrajinu vrátane Krymu," povedal.

Pozrite si celú reláciu Analýzy 24 s Martinom Klusom a Františkom Šebejom.

Súvisiace články

Najčítanejšie