Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Analýzy 24: Zvládne Zem osem miliárd ľudí a bude nás mať kto liečiť?
Zdielať na

Analýzy 24: Zvládne Zem osem miliárd ľudí a bude nás mať kto liečiť?

BRATISLAVA / Počet ľudí na svete je podľa prepočtov Organizácie Spojených národov od polovice novembra osem miliárd. Podobný míľnik - sedem miliárd obyvateľov - dosiahla planéta Zem pred 11 rokmi.

"Každá z posledných troch miliárd pribudla približne za rovnaký čas. Ďalšia miliarda by mala pribudnúť za dlhšie obdobie - približne za 16 až 22 rokov. Masa ľudí sa nabaľuje. Každý človek má svoje potreby počnúc potravinami a vodou," vysvetlil v relácii Analýzy 24 demograf Branislav Blaha.

Desiata miliarda bude asi posledná. "Už od šesťdesiatych rokov klesá relatívna rýchlosť rastu. V súčasnosti sme aj vďaka covidu pod jedným percentom," povedal moderátorke Lenke Ježovej.

Zem si už teraz musí poradiť s ôsmimi miliardami ľudí, ktorí chcú mať šťastnejší život, upozornil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča. "S tým stúpajú nároky na využívanie pitnej vody. S rastom životnej úrovne vzrastajú aj nároky na využívanie surovín. Ak to ponecháme tak ako doteraz - bez určitej kontroly, problémy budú narastať. Treba uvažovať nad týmito problémami. Sú nimi aj klimatické zmeny a globálne otepľovanie," vysvetlil. 

Neistota, či bude mať Slovákov od 1. decembra kto liečiť, pokračuje. Momentálne je vo výpovednej lehote 2100 lekárov v nemocniciach. Odborári od vlády žiadajú, aby splnila osem ich požiadaviek. Najväčšou sú platy. Keď sa už navonok črtala dohoda, minister financií Igor Matovič ponuku stiahol. Lekári si vraj začali dávať nové požiadavky, ktoré by zaťažili štátny rozpočet. Dal im novú ponuku - zavedenie stabilizačného príspevku.

"Momentálne to vyzerá byť patová situácia. Odborári rokovali s ministrom zdravotníctva bez prítomnosti premiéra a ministra financií. Podľa všetkého sú veľmi blízko k dohode pri prvých siedmich požiadavkách lekárskych odborov. To je dobrá správa. Horšia je, že odborári nereflektovali na vládny návrh, ktorý bol veľkorysý a nad rámec možností verejných financií," povedal v druhej časti relácie Analýzy 24 riaditeľ INEKO a odborník na zdravotníctvo Dušan Zachar.

Pozrite si celú reláciu:

Súvisiace články

Najčítanejšie