Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Voľby2022: Na voľby predsedu KSK zaregistrovali 12 kandidátov
Zdielať na

Voľby2022: Na voľby predsedu KSK zaregistrovali 12 kandidátov

Zdroj: TASR

KOŠICE / Na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) kandiduje celkovo 12 uchádzačov. Po podaní kandidátnych listín ich všetkých zaregistrovala Volebná komisia KSK. TASR to v piatok potvrdil hovorca KSK Michal Hudák.

Do volieb idú traja koaliční kandidáti, šiestich nominovali jednotlivé politické subjekty a traja kandidujú ako nezávislí. Medzi nimi je jedna žena.
Nominanti politických subjektov sú Juraj Ďurove (Socialisti.sk), Ivan Hriczko (Slovenská iniciatíva menšín), Tomáš Janco (Republika), Džemal Kodrazi (Princíp), poslanci Národnej rady (NR) SR Stanislav Mizík (ĽSNS) a Erik Ňarjaš (OĽANO, Za ľudí, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, Nova,

Kresťanská únia), Róbert Suja (Hlas-SD), súčasný predseda KSK Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a Nezávislí kandidáti, Šanca, DS) a michalovský primátor a poslanec NR SR Viliam Zahorčák (Smer-SD, Sme rodina, SNS, Život-NS, Strana moderného Slovenska, Národná koalícia/Nezávislí kandidáti).

Nezávislými kandidátmi sú bývalý rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Juraj Sinay, Monika Sofiya Soročinová a Vladislav Stanko.
Voliči rozhodnú v októbrových voľbách aj o obsadení 57 poslaneckých mandátov v 11 volebných obvodoch. Podľa informácie z KSK pôvodne podalo kandidátne listiny 482 kandidátov na poslancov, niektorí z nich už svoju kandidatúru stiahli.
V roku 2017 na voľby predsedu KSK zaregistrovali 15 kandidátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie