Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Šliape Ficovi na päty? Šimečka po stretnutí s prezidentkou priznal rokovania s lídrami ostatných strán
Zdielať na

Šliape Ficovi na päty? Šimečka po stretnutí s prezidentkou priznal rokovania s lídrami ostatných strán

BRATISLAVA / Michal Šimečka, ktorého Progresívne Slovensko skončilo vo voľbách druhé, nehádže flintu do života. Snaží sa dosiahnuť väčšinu a zabrániť Robertovi Ficovi zložiť vládu.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka po stretnutí u prezidentky Zuzany Čaputovej priznal, že vedie neformálne rokovania s lídrami ostatných strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách. Chce zistiť, či existuje vôľa a priestor na vytvorenie alternatívnej väčšiny v parlamente.

Formálne rokuje ako prvý Robert Fico

Šimečka zároveň zdôraznil, že rešpektuje poverenie pre víťaza volieb. "Informoval som pani prezidentku, že vedieme neformálne diskusie s predsedami politických strán, ktoré sme ako PS nevylúčili zo spolupráce. Hľadáme, či existuje priestor a vôľa na vytvorenie alternatívnej väčšiny proti tej, ktorú zostavuje Robert Fico," priblížil Šimečka.

Potvrdil, že neformálne rokovania vedú aj s Hlasom-SD. To, či Petrovi Pellegrinimu ponúkli premiéra však neprezradil.  "Dopredu si nekladieme žiadne podmienky a červené čiary," uviedol. Pripomenul, že post premiéra patrí podľa praxe predsedovi najsilnejšej koaličnej strany.

O detailoch a obsahu rozhovorov s lídrami nechcel Šimečka bližšie hovoriť. Nepriblížil ani pravdepodobnosť, s akou by sa mu mohlo podariť alternatívnu vládu zostaviť. Skonštatoval, že výhodu má víťaz volieb. Ak sa však napokon Smeru-SD podarí vládu zostaviť, PS to bude podľa Šimečkových slov rešpektovať.

Hnutie je pripravené byť aj v opozícii a z tejto pozície hájiť základné demokratické pravidlá, právny štát, proeurópsku a prozápadnú orientáciu Slovenska. Hlava štátu v pondelok poverila zostavením vlády Fica. V utorok (3. 10.) má rokovať s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim.

V nasledujúcich dňoch majú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami. Fico po pondelkovom stretnutí s prezidentkou priblížil, že na zostavenie vlády má 14 dní a urobí pre to všetko. Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť strán a hnutí a jedna koalícia. S podporou 22,94 percenta hlasov zvíťazil Smer-SD, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie