Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre TV JOJ 24: Mal by mať kandidát na verejnú funkciu aspoň maturitné vzdelanie?
Zdielať na

Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre TV JOJ 24: Mal by mať kandidát na verejnú funkciu aspoň maturitné vzdelanie?

BRATISLAVA / Respondenti mali uviesť, či by podľa nich mala budúca vláda navrhnúť zmenu zákona tak, aby kandidáti na verejnú funkciu (poslanec NR SR, primátor, starosta) museli mať aspoň maturitné vzdelanie. Z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre reláciu Volebná encyklopédia Slovenska vyplýva, že prevažná väčšina 89,2 % si myslí, že budúca vláda by mala navrhnúť zmenu zákona tak, aby kandidáti na verejnú museli mať aspoň maturitné vzdelanie. Z výsledkov plynie, že sem patria ženy, najstarší opýtaní, ľudia so SŠ vzdelaním s maturitou, obyvatelia Žilinského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja a voliči strán SME RODINA, SMER-SD, HLAS-SD, SNS. Len 9,2 % respondentov si myslí, že by takúto zmenu zákona navrhnúť nemala.

Odpovede všetkých respondentov: 

Celkom 89,2 % opýtaných si myslí, že budúca vláda by mala navrhnúť zmenu zákona tak, aby kandidáti na verejnú museli mať aspoň maturitné vzdelanie:

• 75,4 % si myslí, že by určite mala,

• 13,8 % uviedlo, že by asi mala navrhnúť zmenu zákona tak, aby kandidáti na verejnú funkciu museli mať aspoň maturitné vzdelanie.

Celkom 9,2 %, si myslí, že budúca vláda by nemala navrhnúť zmenu zákona tak, aby kandidáti na verejnú funkciu museli mať aspoň maturitné vzdelanie:

• 4,6 % si myslí, že by určite nemala,

• 4,6 % uviedlo, že by asi nemala navrhnúť zmenu zákona tak, aby kandidáti na verejnú funkciu museli mať aspoň maturitné vzdelanie.

• 1,4 % respondentov nevedelo posúdiť a 0,2 % nechcelo odpovedať.

AKO pre JOJ 24

​Tí, ktorí si myslia, že budúca vláda by mala navrhnúť zmenu zákona tak, aby kandidáti na verejnú funkciu (poslanec NR SR, primátor,starosta) museli mať aspoň maturitné vzdelanie, sú mierne nadpriemerne:

• ženy;

• najstarší opýtaní (66+);

• ľudia so SŠ vzdelaním s maturitou;

• obyvatelia Žilinského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja;

• voliči strán SME RODINA, SMER-SD, HLAS-SD, SNS.

Odpovede podľa volebných preferencií: 

AKO pre JOJ 24

​​​​​Odpovede podľa sociodemografických kategórií:

​​​​​​​​​​​​​​Agentúra AKO robila telefonický prieskum na vzorke tisíc ľudí starších ako 18 rokov v dňoch 5. – 11. septembra 2023. Respondenti neboli oboznámení s tým, kto je zadávateľ prieskumu.

Pozrite si aktuálny vývoj volebných preferencií podľa merania agentúry AKO: 

Súvisiace články

Najčítanejšie