Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Parlamentné voľby očami zahraničných médií
Zdielať na

Parlamentné voľby očami zahraničných médií

UKRAJINA/RUSKO/MAĎARSKO/ČESKÁ REPUBLIKA / Slovenské parlamentné voľby stále rezonujú aj v zahraničí. Postupne sa k výsledkom vyjadrujú lídri rôznych krajín. Výnimku netvorí ani Ukrajina či Rusko. V našich susedných krajinách vládnu zmiešané pocity.

Moskva pozorne sleduje vývoj na Slovensku tesne po voľbách, ozývajú sa hlasy z Kremľa. Hovorca Dmitrij Peskov považuje za absurdné označovať politikov, ktorí myslia na suverenitu svojej krajiny za proruských. "Rusko by rado videlo viac politikov, ktorí sú skúsení a majú tendenciu triezvo hodnotiť situáciu. Uvidíme, ako sa to ďalej vyvinie," reagoval Peskov.

Rusku podľa analýz viacerých odborníkov vyhovuje vzniknutá situácia na Slovensku. Robert Fico má totiž iný názor na vojenskú pomoc pre Ukrajinu ako väčšina Európskej únie. K víťazstvu strany Smer sa aj napriek tomu po prvý raz oficiálne vyjadrili v Kyjeve. "Ukrajina rešpektuje voľbu obyvateľov Slovenska a myslím si, že je priskoro hodnotiť, ako tieto voľby ovplyvnia podporu Ukrajiny. Musíme počkať, kým sa vytvorí koalícia," vyjadril sa ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Robertovi Ficovi takmer hneď blahoželal na sociálnej sieti aj maďarský premiér Viktor Orbán. Ten sa teší na spoluprácu. Rovnako ako aj tamojší minister zahraničných vecí Péter Szíjartó. "Všetky úspechy, ktoré v posledných rokoch pomohli budovaniu slovensko-maďarských vzťahov, či už výstavby mostov alebo otvorenie hraničných priechodov, sú výsledkom dohôd s bývalou vládou Roberta Fica," uviedol minister Szíjartó. Český premiér Petr Fiala síce Robertovi Ficovi nezablahoželal, no Slovákom zaželal, nech povolebné vyjednávania vedú k zostaveniu dobrej vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie