Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Heger po tragédii v Novákoch: Baníci boli schopní vyjsť po vlastných dva kilometre
Zdielať na

Heger po tragédii v Novákoch: Baníci boli schopní vyjsť po vlastných dva kilometre

NOVÁKY, BRATISLAVA / Po nešťastí v bani v Novákoch evidujú deväť zranených. Z toho sú štyria ťažko zranení, ktorí boli prevezení do nemocníc v Bratislave a Košiciach. Ďalší piati pacienti boli ošetrení v bojnickej nemocnici.

V Novákoch sa v stredu podvečer vznietil plyn v menšej časti bane. Na miesto pricestoval aj dočasne poverený premiér Eduard Heger. "Chcem z tohto miesta v prvom rade vyjadriť plnú podporu baníkom, ktorí boli zranení, ktorí sú našťastie už prevezení do nemocníc a záchranári robia všetko pre ich záchranu. Zároveň tú istú podporu chceme vyjadriť aj ich rodinám. Ďakujem Banskej záchrannej službe, ale aj všetkým záchranným zložkám, ktoré prišli na miesto a pomáhali aj lekárom, ktorí v tomto momente zachraňujú ich zdravie a životy," povedal Heger.

Upozornil, že banské nešťastie vzniklo nie výbuchom, ale vyhorením metánu. Situácia je stabilizovaná. "Boli zasiahnutí ôsmi baníci, ktorí ešte boli schopní po vlastných dva kilometre vyjsť peši z bane," šokoval Heger na mieste nešťastia.

V čase vznietenia plynu bolo v bani 70 baníkov, z ôsmich zasiahnutých boli dvaja poliaci a jeden ukrajinský občan. 

Metán je bez farby, chuti a zápachu, čiže to, že sa vznieti, by sa len ťažko dalo predpovedať. "Situácia v bani je pod kontrolou. Banskí záchranári ukončujú nevyhnutné práce na stabilizáciu situácie. Vyšetrovacia komisia inšpektorov okresného banského obvodného úradu začne okamžite vyšetrovanie príčin nehody. Baňa nie je nijak vážne poškodená, baníci ďalej fárajú," povedal Stanislav Paulík, riaditeľ hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi.

Pozrite si živý vstup reportéra TV JOJ Pavla Čertíka z vysielania spravodajskej JOJ 24. Vo videu v hornej časti nájdete vyjadrenie Eduarda Hegera a Stanislava Paulíka.

Súvisiace články

Najčítanejšie