Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Galek na poslaneckom prieskume pri Novákoch: Podzemie je nevyspytateľné
Zdielať na

Galek na poslaneckom prieskume pri Novákoch: Podzemie je nevyspytateľné

NOVÁKY / Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva dnes tesne pred nešťastím pracovne navštívil baňu Nováky. počas mimoriadnej udalosti sa nachádzal neďaleko od miesta tragédie. V Novákoch riešili aktuálnu situáciu Hornonitrianskych baní a budúcnosť baníkov.

"Konal sa poslanecký prieskum, ktorý bol organizovaný v rámci hospodárskeho výboru. Zúčastnili sme sa tam stretnutia s vedením Hornonitrianskych baní Prievidza. Chceli sme sa na vlastné oči presvedčiť, ako prebieha práve to doťahovanie a ukončovanie ťažby v Bani Nováky, ako je región pripravený na tú zmenu, že po januári budúceho roka už tam bude musieť byť nový zdroj na zásobovanie teplom," opísal Galek.

Členovia výboru sa práve vracali z Novák, keď dostali telefonát, kde sú, keď došlo k nešťastiu. "Bohužiaľ, banícke prostredie a práve podzemie je svojím spôsobom nevyspytateľné. Metán sa tam môže nahromadiť aj v priebehu veľmi krátkeho času a potom stačí naozaj, aby vznikla iskra. Pokojne iskra od stroja a nešťastie je na svete," opísal.

Celý rozhovor s Galekom nájdete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie