Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pretrváva stále nedostatok liekov a ako sa riešil? Doktorka nám povedala, prečo ale neskupovať lieky
Zdielať na

Pretrváva stále nedostatok liekov a ako sa riešil? Doktorka nám povedala, prečo ale neskupovať lieky

BRATISLAVA / Nedostatok liekov ovplyvňuje predpisovanie receptov. Lekári musia hľadať alternatívne liečivá - napríklad namiesto kvapiek a sirupov predpisujú tabletkovú formu. Lekárnici zaznamenali výpadok liekov na zníženie teploty, kašeľ alebo na liečbu bolesti. Viac už zisťoval kolega Martin Nagy od doktorky Eleny Prokopovej.

Na tom nedostatku liekov sa podieľa viacero faktorov, aj napríklad Maďarsko a Grécko prosili o pomoc susedné krajiny v dodávke liekov. Určite sa na tom odrazila celá ekonomická a hospodárska kríza, ktorá vo svete je. Ale aj výrobné procesy a dodávky jednotlivých zložiek na výrobu liečiv. Viazne distribúcia, zvyšujú sa ceny aj pracovnej sily, aj energií. Tieto faktory momentálne ovplyvňujú dodávky liekov.

Prognózy hovoria o druhej vlne chrípkového obdobia, deti sa vracajú do škôl, ako to vidíte vy?

S kolegami máme taký pocit, že tento týždeň bolo celkom ticho, po tých veľmi ťažkých chvíľach z decembra - považujeme to za útlm. V pondelok sa ale deti vrátili do škôl, na krúžky. Očakávame že opäť dôjde k vzostupu chorobnosti a choré by mohli byť práve deti, ktoré v decembri chrípku neprekonali. Po Vianociach sa aspoň doplnili lieky a spotreba sa znížila. Pociťovali sme nedostatok liekov proti teplote, hlavne tých detských foriem - sirupových a čapíkových,. Nedostatok sirupových antibiotík a liekov proti kašlu. Antibiotiká potrebujeme v rozličných silách, máme deti rôznych váh a to sme vtedy nemali - museli sme hľadať alternatívu. Museli sme prerátavať gramáž, drviť tabletky a podobne.

Prečo neskupovať lieky, ako to niektorí ľudia robia v panike?

Nemá význam mať desať balíkov proti teplote s tou istou účinnou látkou. Lieky ľudia počas jednej choroby neminú ani jedno celé balenie. Tie lieky budú doma stáť a po exspirácii ich aj tak nebudú môcť použiť. Každý rodič by ale mal mať aspoň dva druhy liekov proti teplote, ale iba maxiamálne jedno balenie z každého.

Viac nájdete v celom rozhovore.

Súvisiace články

Najčítanejšie