Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kandidát na prezidenta Slovenskej republiky: Andrej Danko
Zdielať na

Kandidát na prezidenta Slovenskej republiky: Andrej Danko

BRATISLAVA / Andrej Danko slovenský politik, právnik a podpredseda Národnej rady sa narodil 12. augusta 1974 v Revúcej. Vo volebnom období 2016–2020 bol zvolený za predsedu Národnej rady. Je predsedom Slovenskej národnej strany.

Andrej Danko študoval na Gymnáziu Martina Kukučína v Revúcej. Neskôr absolvoval štúdium práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, ktoré ukončil v roku 1998. Vojenskú službu skončil s hodnosťou desiatnik. Od roku 1996 bol v predstavenstve akciového podniku Lesostav v Revúcej, ktorý v privatizácii ovládol jeho otec.

V rokoch 2006 – 2010 pôsobil ako asistent viacerých poslancov za Slovenskú národnú stranu (SNS) v Národnej rade SR.

V roku 2000 sa oženil s manželkou Silviou, s ktorou má dvoch synov, Andreja a Adama. Žili v rodinnom dome v Miloslavove, v roku 2015 sa rozviedli.


Na jeseň 2010 bol v Ružomberku zvolený za podpredsedu SNS. Stalo sa tak na návrh jej vtedajšieho predsedu Jána Slotu.

23. marca 2016 bol na ustanovujúcej schôdzi NR SR poslancami NR SR zvolený za 9. predsedu NR SR.

V septembri 2018 prepukla politická aféra, po tom, čo Denník N publikoval článok o nejasných okolnostiach získania titulu doktora práv (JUDr.) Andrejom Dankom. Zatiaľ čo v jeho oficiálnom životopise bolo uvedené len štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (PrF UK), Danko rigorózne konanie na tejto univerzite neabsolvoval, čo potvrdil rektor UK Karol Mičieta.

Napokon vysvitlo, že Danko získal titul JUDr. na Katedre trestného práva Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (PrF UMB) po obhajobe rigoróznej práce na tému Verejná správa a jej charakteristické črty (2000) a zložení rigoróznej skúšky, pričom 21. septembra 2018 požiadal o znesprístupnenie svojej práce, čomu vyhovel dekan PrF UMB Michal Turošík hneď v deň doručenia žiadosti. Po sprístupnení práce Denník N zistil, že práca je plagiátom pozostávajúcim z textov piatich vysokoškolských učebníc, čo 11. januára 2019 potvrdila Účelová komisia Akademického senátu UMB.

Rigoróznu prácu s identickým názvom (Verejná správa a jej charakteristické črty) a zhodným resp. veľmi podobným rozsahom odovzdali v rozpätí troch rokov postupne najmenej tri osoby.

Po tom, čo v januári 2020 zverejnili viaceré médiá nahrávky a prepisy jeho telefonických hovorov s Alenou Zsuzsovou, priznal ich pravosť. Zsuzsová je obžalovaná v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nahrávky, na ktorých si Danko zrejme v roku 2016 dohadoval stretnutie so Zsuzsovou, sa našli v telefóne Mariana Kočnera, ktorý je tiež obžalovaný. Danko uviedol, že nevedel, s kým vlastne komunikuje a doplnil, že s ňou neriešil pracovné ani politické záležitosti. Zopakoval, že sa s ňou nikdy fyzicky nestretol. Zvukové záznamy získali novinári z materiálov, ktoré má k dispozícii medzinárodná novinárska organizácia Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP.

Podpredseda parlamentu Andrej Danko prišiel v stredu 17. januára 2024 o vodičský preukaz. Stalo sa tak po šiestich dňoch od dopravnej nehody, pri ktorej poškodil semafor v bratislavskej Dúbravke na križovatke ulíc Saratovská a Repašská. Pre JOJ 24 sa vyjadril, že z miesta nehody, ktorá sa stala o 23:21, ušiel "lebo so stĺpom asi neviem spísať udalosť".

Pozrite si, ako odpovedal na 10 diváckych otázok Andrej Danko:

​Celý rozhovor v relácii Kreslo pre kandidáta si môžete pozrieť tu:

​18. marca 2024 na spoločnej tlačovej konferencii Andrej Danko oznámil, že odstupuje v prospech Štefana Harabina:

Súvisiace články

Najčítanejšie