Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V obciach na východe, kde žije najviac Rómov, vyhralo OĽANO a priatelia
Zdielať na

V obciach na východe, kde žije najviac Rómov, vyhralo OĽANO a priatelia

KOŠICE/PREŠOV / Vo všetkých obciach na východe Slovenska, kde sa podľa posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov hlási k rómskej národnosti viac ako tisíc ľudí, s výrazným náskokom vyhrala v sobotňajších (30. 9.) parlamentných voľbách koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí. V rámci Prešovského kraja získala najväčší podiel hlasov v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa (92,05 percenta) a v rámci Košického kraja na sídlisku Luník IX (91,02 percenta). Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré schválil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

​Výsledky parlamentných volieb nájdete TU.

​Rómovia v osadách čakajú na vyplatenie 500-eurového bonusu za voličský hlas, ktorý im údajne pred voľbami nasľuboval Igor Matovič. V obciach pod Tatrami a na Spiši s väčším počtom rómskych obyvateľov koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí dominovala. A v niektorých dedinách prevalcovala ostatné strany. V Lomničke získal Matovič takmer 93 percent.  "Pán Matovič dostal 549 hlasov, Smer-SD mal 16 hlasov, Hlas-SD mal 12 hlasov," informoval Jozef Oračko, predseda volebnej komisie v Lomničke. 

Nuž a v Lomničke majú Matovičovi voliči pre toto ich rozhodnutie veľmi jednoduché vysvetlenie. "My sme ho volili z lásky. Ja som kresťan, chodím do kostola a Ježiš Kristus mi pošepkal, že ho mám voliť," vysvetlil jeden z obyvateľov Lomničky. V pondelok tam panovala optimistická nálada. Mnohí totiž čakajú, že im už čoskoro za účasť vo voľbách cinkne na účte 500 eur. "No vraj už tento mesiac by mali prísť," povedal jeden z obyvateľov Lomničky.

​Igor Matovič vylučuje, že ľudí motivovali finančným sľubom, že za voľby dostanú 500 eur. Podľa jeho slov mali preto tak veľa voličov, lebo ich zástupcovia z rómskej komunity Pačivale Roma odviedli pred voľbami kus dobrej roboty. "Všetci demokratickí ľudia by mohli byť možno vďační práve Rómom, že nás zachránili pred tým, aby bola Republika v parlamente a aby mafiánska zberba nemala ústavnú väčšinu," uviedol šéf OĽaNO Igor Matovič.

My sme ale na fotografiách či videách z predvolených stretnutí objavili na volebných banneroch text, ktorý dokazuje, že finančná motivácia voličov bola súčasťou kampane. Takéto pútače sa objavili v Jarovniciach, v Hlinnom a v mnohých ďalších osadách. Chýry o možných podozrivých predvolebných praktikách sa už dostali aj na úrad špeciálnej prokuratúry

Lomnička nie je jediná takáto obec

Po Lomničke získala spomedzi obcí v Prešovskom kraji najväčší podiel hlasov v Jarovniciach (86,22 percenta), čo predstavuje 2310 hlasov. Nasledujú obce Krížová Ves (76,98 percenta), Rakúsy (76,67 percenta), Podhorany v Kežmarskom okrese (76,32 percenta), Výborná (63,96 percenta) a Ostrovany (66,27 percenta). V obci Vechec získala koalícia 48,02 percenta hlasov a v Zámutove 43,83 percenta. Dokopy v týchto obciach hlasovalo za OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí 7319 ľudí.

Na Luníku IX, kde v rámci Košického kraja táto koalícia dominovala najvýraznejšie, ju volilo 487 ľudí. Druhý najvyšší podiel mala v Kecerovciach (86,36 percenta), čo predstavuje 1184 hlasov. Nasleduje Žehra (70,36 percenta), Bystrany (66,94 percenta), Richnava (63,32 percenta), Rudňany (50,32 percenta) a Veľká Ida (42,12 percenta). Spolu ide o 4441 hlasov.

Spomedzi všetkých obcí východného Slovenska získala najväčší podiel v obci Jurské (91,66 percenta) v okrese Kežmarok. S viac ako 70-percentným podielom hlasov v Prešovskom kraji nasledujú Stráne pod Tatrami, Červenica, Cigeľka, Malý Slivník, Chminianske Jakubovany a Ihľany. V Košickom kraji ide o obce Vtáčkovce, Rankovce a Vrbnica.

V rámci celého východného Slovenska získalo OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí viac ako polovicu platných hlasov v 48 obciach, z toho je jedna mestská časť v Košiciach - Luník IX.

Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD, ktorá získala 22,94 percenta hlasov. Na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko so 17,96 percenta. Za ním nasleduje Hlas-SD (14,7 percenta). Do parlamentu sa dostala aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (8,89 percenta), KDH (6,82 percenta), SaS (6,32 percenta) a SNS (5,62 percenta).

Súvisiace články

Najčítanejšie