Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Profil hnutia Progresívne Slovensko a jeho predsedu Michala Šimečku
Zdielať na

Profil hnutia Progresívne Slovensko a jeho predsedu Michala Šimečku

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Hnutie Progresívne Slovensko (PS) získalo vo voľbách do Národnej rady (NR) SR v sobotu 30. septembra podľa oficiálnych výsledkov 17,96 percenta hlasov.

Výsledky parlamentných volieb si môžete pozrieť TU.

V septembri 2016 avizoval podnikateľ v oblasti startupov Ivan Štefunko vznik občianskeho združenia Progresívne Slovensko s možnou budúcou transformáciou na politickú stranu. K projektu sa ešte v tom istom mesiaci pridal aj zakladateľ webhostingovej spoločnosti Websupport Michal Truban.

Politické hnutie, ktoré sa profilovalo ako progresívna, liberálna a proeurópska sila, vstúpilo oficiálne na slovenskú politickú scénu 27. novembra 2017, keď ho zaregistrovalo Ministerstvo vnútra SR. Ustanovujúci snem nového politického hnutia sa konal 20. januára 2018 v Žiline, ktorý zvolil za predsedu hnutia Ivana Štefunka.

Na ustanovujúcom sneme hnutie schválilo svoje stanovy a zvolilo si podpredsedov a podpredsedníčky, ktorými sa stali advokátka Zuzana Čaputová, právnička Irena Bihariová, expertka na kultúrne politiky Zora Jaurová, podnikateľ Michal Truban a odborník na medzinárodné vzťahy Michal Šimečka.

Od 8. mája 2019 stál na čele Progresívneho Slovenska Michal Truban, ktorého 6. júna 2020 vystriedala na tomto poste Irena Bihariová. Truban sa vzdal funkcie po prehratých parlamentných voľbách. Od 7. mája 2022 vedie hnutie podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

V komunálnych voľbách, ktoré sa konali 10. novembra 2018, získalo PS samostatne troch starostov a 46 poslancov a v koalíciách šesť starostov a 96 poslancov. Kandidát koalície PS/Spolu architekt a hudobník Matúš Vallo sa stal primátorom Bratislavy, v komunálnych voľbách 29. októbra 2022 tento post obhájil.

V marcových prezidentských voľbách 2019 sa hnutie rozhodlo nepodporiť žiadneho nezávislého kandidáta, ale postaviť do súboja o post hlavy štátu vlastnú kandidátku Zuzana Čaputovú. Do druhého kola postúpila spolu s Marošom Šefčovičom, podpredsedom Európskej komisie, nad ktorým zvíťazila so ziskom 58,4 percenta hlasov voličov. Zuzana Čaputová pred druhým kolom voľby avizovala, že v prípade výhry sa vzdá členstva v strane, čo neskôr aj urobila.

Koncom mája 2019 vyhrala koalícia PS/Spolu na Slovensku voľby do Európskeho parlamentu so ziskom 20,11 percenta hlasov a získala štyri miesta v Európskom parlamente.

Do parlamentných volieb (konali sa 29. februára 2020) išlo Progresívne Slovensko v koalícii so stranou Spolu - občianska demokracia. Koalícia získala 6,96 % hlasov voličov, čiže sa jej nepodarilo prekonať potrebnú 7-percentnú hranicu a jej zástupcovia sa do NR SR nedostali.

Progresívne Slovensko je členom európskej liberálnej strany Aliancia Liberálov a Demokratov pre Európu (ALDE).

Profil predsedu hnutia Progresívne Slovensko Michala Šimečku.

Michal Šimečka sa narodil 10. mája 1984 v Bratislave. Bakalárske štúdium absolvoval v roku 2006 na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe. Vzdelanie si rozšíril štúdiom na University of Oxford, na ktorej získal v roku 2012 titul DPhil (PhD) v oblasti politických vied.

Začínal ako novinár, keď v rokoch 2002 - 2004 pôsobil v denníku SME a následne do roku 2006 písal pre Financial Times, Praha. Po štúdiu pracoval v rokoch 2007 - 2010 ako analytik politického rizika v Exclusive Analysis v Londýne. Externe prednášal na pražskej Univerzite Karlovej a Univerzite Komenského v Bratislave. V rokoch 2015 - 2017 bol vedúcim výskumným pracovníkom Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe.

V rokoch 2011 - 2014 pôsobil ako poradca pre zahraničnú politiku poslancov Európskeho parlamentu Borisa Zalu (Smer-SD) a Libora Roučka (ČSSD) a v rokoch 2015 - 2017 bol poradcom českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Je jedným zo zakladajúcich členov hnutia Progresívne Slovensko, na čele ktorého stojí od 7. mája 2022.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa uskutočnili 25. mája 2019, bol lídrom kandidátky koalície PS/Spolu. Koalícia vyhrala voľby so ziskom 20,11 percenta hlasov voličov a zabezpečila si štyri miesta v EP.

Vo februári 2020 bol zvolený za podpredsedu liberálnej frakcie Renew Europe (Obnovme Európu), ktorá ho navrhla za podpredsedu EP. Na tento post zvolili europoslanci Michala Šimečku 18. januára 2022, stal sa historicky prvým Slovákom v tejto funkcii.

Súvisiace články

Najčítanejšie