Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Analýzy 24: Čo povedali o odľahčovacej intervencii Jana Žitňanská a Branislav Ondruš
Zdielať na
Správy JOJ 24

Analýzy 24: Čo povedali o odľahčovacej intervencii Jana Žitňanská a Branislav Ondruš

BRATISLAVA / Témou relácie Analýzy 24 bola pomoc zdravotne znevýhodneným občanom. Aké má pre nich štát pripravené opatrenia z Plánu obnovy? O týchto, ale aj ďalších témach sa rozprávala moderátorka Barbora Jánošová so svojimi hosťami, ktorými boli štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš a bývalá poslankyňa NR SR Jana Žitňanská.

Podľa Žitňanskej nie je odľahčovacia služba len pre deti, ale je potrebné pozerať na všetkých dospelých, ktorí ju potrebujú. "Na veku úplne nezáleží."

"Nikdy peniaze vyčlenené na sociálne služby reálne nevykrývali skutočnú potrebu, vždy ostali ľudia, ktorým sa služba nedostala. Problémom je, že sú financované len z eurofondov, čo nie je garancia dlhodobého pokračovania akéhokoľvek projektu. Musíme to financovať zo štátneho rozpočtu."

"Dôležité je, aby sme neposudzovali diagnózu, ale potreby - to musí byť cieľom reformy."

"Využime aj zručnosti tých, ktorí sa roky starali o svojich príbuzných - neformálni opatrovatelia a ponúknime im prácu."

Podľa Ondruša je odľahčovacia služba ktorákoľvek z existujúcich služieb, a môže byť takto použitá.

"Podľa našich štatistík odľahčovaciu službu minulý rok využili 4 deti."

"Nedostupnosť odľahčovacej starostlivosti je reálny problém, je to jedna tém v pripravovanej reforme sociálnych služieb, ale prídem už aj s dočasným riešením."

"Pripravujeme analýzu, aké kapacity aktuálne potrebujeme na zabezpečenie odľahčovacej služby."

"Momentálne máme asi 8 tisíc deti, ktorých rodičia poberajú opatrovateľský príspevok."

Vyjadril sa aj k peniazom z Európskej únie. "Aj v prípade, ak by sme prišli o eurofondy či zdrojov z plánu obnovy, všetky projekty a reformu sociálneho systému zrealizujeme."

Ozrejmil, že do dvoch mesiacov by chceli už podporiť odľahčovacie služby.

"Reforma zásadne zmení aj posudkovú činnosť - posilnený vplyv sociálneho posúdenia, nie diagnózy. Sociálne posudzovanie by malo byť na prvom mieste."

"Pre nový model posudkovej činnosti chcem zaviesť medzinárodný model, ktorý bude do veľkej miery individuálny a hlavne spravodlivý."

"Chceme pomôcť aj ľuďom, ktorý sa dennodenne starali napríklad o choré dieťa, ale po mesiaci od jeho úmrtia nemajú nárok na žiadnu dávku a musia si nájsť prácu - je to zrelé na riešenie."

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie