Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Analýzy Na hrane: Čo povedal o voličských náladách Václav Hřích a o hoaxoch David Púchovský
Zdielať na
Správy JOJ 24

Analýzy Na hrane: Čo povedal o voličských náladách Václav Hřích a o hoaxoch David Púchovský

BRATISLAVA / Relácia Analýzy Na hrane sa v prvej časti venovala zmenám voličských nálad a menám v eurovolebnom súboji, kde bol hosťom riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích. Témou druhej časti bola komplexná správa o hoaxoch a aktuálne novinky v tejto oblasti, o čom prišiel porozprávať odborník na hoaxy David Púchovský.

Zmeny voličských nálad

Podľa Hřícha sú preferencie prezidentských kandidátov stabilné, pričom karty trochu zamiešal iba Igor Matovič. Zhodnotil, že nás čaká dramatické finále.

"Zatiaľ v kampani funguje len to, že kandidát musí mať dokonalú poznateľnosť medzi ľuďmi. Kampaň sa zdá férovejšia - kandidáti pochopili, že sme parlamentná demokracia."

Pripomenul, že veľké protesty pomohli Korčokovi, pričom aktuálne preferencie zastali. Kampaň podľa neho začne po prvom kole. "Témy kampane sa stále menia a je možné, že ani nosná téma kampane nebude."

Vyjadril sa aj k Dankovej kandidatúre. "Danko má svoju cieľovú skupinu, ale kandidatúru oznámil neskôr a jeho voliči stoja už pri Harabínovi. Harabin však neohrozuje SNS ako takú, nie je stranícky kandidát." Predseda SNS podľa Hřícha kandiduje asi skôr pre voľby do europarlamentu. "Elektorát Harabina sa do veľkej mieri prikloní k Pellegrínimu."

Dodal, že zloženie kandidátnych listín do europarlamentu môže urobiť veľmi dobrú vec, a to mobilizovať ľudí k účasti na voľbách.

"Známe osobnosti môžu pomôcť malým stranám k zviditeľneniu, k reštartu."

Spomenul aj zmeny voličských preferencií. "Tábor koaličných voličov sa nehýbe a nestalo sa nič, čo by ich vyviedlo z miery, lebo strany robia to, čo im sľúbili pred voľbami. PS sťahuje hlasy menším, KDH sa stabilizovalo. Republika vo voľbách mala smolu a drží si svoju pozíciu."

"Neklesá ochota ľudí ísť voliť. Je možné, že nastane veľké spájanie."

Aktuálne hoaxové novinky

Podľa Púchovského je jeden z naj hoaxov biela dodávka, ktorá unáša deti, ale aj o EÚ či NATO.

Dodal, že aj vďaka hoaxom môžu byť ľudia opatrnejší či obozretnejší.

"Za hoaxmi proti EÚ je zámer Ruska oslabovať jednotu Európskej únie." Pre hoaxy môžu podľa neho narastať nálady napríklad pre vystúpenie z EÚ. Pripomenul, že Slováci sú náchylní počúvať na hoaxy.

"Proti hoaxom potrebujeme upraviť aj trestné zákony, aby sa hoax nemýlil so slobodou slova."

"Rusko sa špecializuje na prípravu hoaxov, existujú tam na to veľké oddelenia."

Spomenul aj najväčšie hoaxy za posledný čas. "Jedným z naj hoaxov za posledných 5 rokov je ten o mobilizácii vojakov na Ukrajinu."

Hoaxy sa podľa neho šíria rôzne. "Problémom je, že ľudia si zdieľajú hoaxy aj napr. cez Whatsapp, čo je uz osobnejšia forma komunikácie."

"Nositelia hoaxov majú v štáte významné pozície, čo je problém." dodal s tým, že štát by mal byť ten prvý, čo by mal vyvracať hoaxy.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie