Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenka vyšľachtila 24 odrôd viniča: Devín, Dunaj, Váh... Čo je najpotrebnejšie?
Zdielať na

Slovenka vyšľachtila 24 odrôd viniča: Devín, Dunaj, Váh... Čo je najpotrebnejšie?

BRATISLAVA / Život zasvätila vínu a jej odrody sú svetoznáme. Pochádza z Bratislavského kraja a určite ste niektoré z jej 24 odrôd ochutnali. Dorota Pospíšilová získala za celoživotné vedecké dielo Rad Ľudovíta Štúra či Krištáľové krídlo. Jej najznámejšie vína sú Devín, Dunaj, Hron, Rudava či Váh.

Dorota Pospíšilová nechýbala ani na medzinárodnej súťaži vín. "Je to nádherná práca, je to vytváranie niečoho absolútne nového. Môžem s takou skromnou hrdosťou povedať, že som vyšľachtila 24 odrôd. To znamená, že boli uznané na pestovanie. Je to výsledok tohto procesu šľachtenia," povedala.

Zdôraznila, že šľachtenie odrôd viniča je náročná práca. "Určite pre jedného človeka na celý život. Som rada, že som ju mohla vykonáva."

A ktorú odrodu má najradšej? "Ťažko povedať. Sú to vlastne moje deti. Keď sa do toho vžijete ako matka, nemôžete rozlišovať, ktoré dieťa máte radšej. Každá odroda má svoju charakteristiku, prednosti aj negatívnejšie stránky. To sa týka aj vyšľachtených odrôd," priblížila prvá dáma slovenského šľachtenia viniča.

Pre šľachtenie nových odrôd nie je podstatná pôda, hoci pre samotné víno je veľmi podstatné, kde hrozno dozrelo. "Tam, kde sa vinič pestuje, musí byť predispozícia aj čo sa týka pôdy. To určité regióny na Slovensku spĺňajú. Nie je to však pre šľachtenie dôležitá požiadavka," povedala šľachtiteľka Dorota Pospíšilová.

"Usilovala som sa, aby odrody, ktoré pustím do praxe, boli kvalitné. Najpodstatnejšie je kritické hodnotenie šľachtiteľa," zdôraznila.

Pozrite si rozhovor s Dorotou Pospíšilovou, ktorý pripravila kolegyňa Martina Štefanková.

Súvisiace články

Najčítanejšie