Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šéfka bratislavskej okresnej prokuratúry odstúpila pre nesprávny postup po tragickej nehode na Zochovej
Zdielať na

Šéfka bratislavskej okresnej prokuratúry odstúpila pre nesprávny postup po tragickej nehode na Zochovej

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa zistení TV JOJ v prípade dopravnej tragédie na Zochovej ulici v Bratislave prišla o funkciu šéfka Okresnej prokuratúry Bratislava 1. Okresná prokurátorka porušila interný predpis, keď bezodkladne po zistení rozsahu tragickej nehody na Zochovej neinformovala svojho nadriadeného. Tým je krajský prokurátor Rastislav Remeta. Remeta informáciu TV JOj dnes potvrdil s tým, že o uvoľnenie z funkcie požiadala sama okresná prokurátorka po pohovore s nadriadeným.

Vykonal som pohovor s okresnou prokurátorkou Bratislava I. v súvislosti s porušením interných predpisov ohlasovania mimoriadnych udalostí." povedal pre TV JOJ bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta. "S odstupom času sa okresná prokurátorka rozhodla, že podá žiadosť o uvoľnenie z funkcie.

Tragédia na zastávke MHD na Zochovej ulici v Bratislave, pri ktorej opitý vodič usmrtil 5 mladých ľudi a ďalšie osoby zranil, je mimoriadnou udalosťou, ktorú majú prokurátori povinnosť okamžite hlásiť nadriadenému. Ide o interný predpis vydaný generálnym prokurátorom v roku 2021. Okrem toho ešte v auguste aj bratislavský krajský prokurátor Remeta nariadil prokurátorom dôsledné dodržiavanie príkazu generálneho prokurátora SR o podávaní správ a ohlasovaní mimoriadnych udalostí pre zameranie ďalšieho postupu v trestnom konaní. Okresná prokurátorka sa do okamžitého informovania o tragédii na Zochovej nehrnula.

Preskúmaním postupu niektorých prokurátorov v rámci Krajskej prokuratúry Bratislava som zistil, že dochádza k neskorému hláseniu mimoriadnych udalostí, čo v podmienkach prokuratúry nie je možné," povedal Rastislav Remeta. "O všetkých trestných činoch, ktoré by spadali pod ohlásnenie mimoriadnej udalosti musí byť ihneď informovaný krajský prokurátor a ten podľa vyhodnotenia danej situácie informuje generálneho prokurátora SR.

K dopravnej nehode na Zochovej dňa 2.10.2022 boli privolané záchranné a vyšetrovacie zložky. Bratislavská prokuratúra, ktorá dohliadala na vyšetrovanie, zabezpečila riadne a dôsledné vyšetrovanie nehody. Problém nastal v tom, ze okresná prokurátorka si nesplnila svoju povinnosť a neoznámila mimoriadnu udalosť nadriadeným. Krajský prokurátor Remeta na miesto nehody prišiel ráno na druhý deň.

Prokurátori podľa príkazu generálneho prokurátora SR musia hlásiť mimoriadne udalosti pri dopravných nehodách nadriadeným, keď dôjde k usmrteniu viac ako troch osôb, vážnemu zraneniu minimálne siedmich osôb, či škode presahujúcej sumu 333 tisíc eur. Okrem toho sa za takú udalosť považuje aj situácia, ktorá môže vzbudiť ohlas verejnosti, napríklad usmrtenie známej osoby z verejného života, politika, umelca, ale aj novinára. Podľa Remetu dozorový prokurátor spadajúci pod okresnú prokurátorku do prevzatia dozoru vyšetrovania nehody krajskou prokuratúrou vykonal všetko správne a k narušeniu vyšetrovania vôbec nedošlo.

Informovanie nadriadených o mimoriadnych udalostiach je pre bratislavských prokurátorov od 5. oktobra ešte prísnejšie. Aj na základe tohto informačného zlyhania okresnej prokurátorky Bratislava I. nariadil krajský prokurátor Remeta povinnosť bratislavským prokurátorom byť osobne pri každej dopravnej nehode s následkom smrti. Doteraz takúto povinnosť prokurátori nemali.

Súvisiace články

Najčítanejšie