Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
JOJ 24 v relácii Analýzy 24 prináša prvý veľký rozhovor s novým ministrom školstva
Zdielať na

JOJ 24 v relácii Analýzy 24 prináša prvý veľký rozhovor s novým ministrom školstva

BRATISLAVA / Nového ministra školstva Jána Horeckého privítala v štúdiu JOJ 24 redaktorka a moderátorka Barbora Jánošová. Rozprávali sa o aktuálnom stave školstva a o plánoch do budúcnosti, no aj o obavách z toho, či náboženské presvedčenie ministra nebude ovplyvňovať jeho férový prístup ku všetkým školám.

Nový minister školstva sa hľadal viac ako mesiac. Ján Horecký napokon po vymenovaní prezidentkou obsadil stoličku ministra školstva Slovenskej republiky ako v poradí 23. minister od nežnej revolúcie. Pôsobil ako učiteľ i riaditeľ na základných školách a vie ako fungujú štátne, cirkevné aj súkromné školy. Rozhovor nám poskytol prakticky po 50. hodinách vo funkcii. "Prvé boli stretnutia s kľúčovými ľuďmi v rezorte," opisuje Ján Horecký štart svojho ministrovania.

V súvislosti s energetickou krízou minister vylučuje nejaký všeobecný príkaz na zníženie teploty pri kúrení o stupeň. "Jedným z dôvodov je, že nie všetky školy majú urobené zateplenie a termoizoláciu," hovorí minister. Ján Horecký dlhodobo zastupoval Združenie katolíckych škôl Slovenska, v mene ktorého žiadal zmeny niektorých šlabikárov, voči ktorých obsahu mal výhrady z hľadiska svetonázoru. A tak sa viacerí pýtajú, či nebude napríklad uprednostňovať cirkevné školy. "Garanciou je odbornosť," odpovedal minister Horecký. "Je to aj otázka dôvery a pozorovania mojich skutkov. Nie posudzovať mňa dopredu podľa nejakých predsudkov."

Súvisiace články

Najčítanejšie