Polojasno
24°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Nový trend na hraniciach: Deti odprevádzajú migrantov až na hraničnú čiaru
Zdielať na

Nový trend na hraniciach: Deti odprevádzajú migrantov až na hraničnú čiaru

SOBRANCE / Tri deti s gumeným člnom schované za kríkmi. Policajti ich našli v blízkosti schengenskej hranice. Ide o nové praktiky v súvislosti s útekmi pred mobilizáciou. Chlapci dostali pokyny od prevádzačov a čakali na ôsmich Ukrajincov, ktorí utekali pred nástupom do armády.

​V tejto skupine zadržaných mužov vidieť aj troch malých chlapcov. Prevádzači pomerne často využívajú deti na to, aby odprevadili migrantov až na hraničnú čiaru.

Čakanie na zákazníkov

Ide o nový trend. Deti dostanú presné pokyny a v blízkosti hranice čakajú na potenciálnych zákazníkov. "Tri maloleté osoby s gumeným člnom našli policajti učupené v kríkoch v blízkosti hranice," ozrejmila Lesja Fedorová, hovorkyňa pohraničnej služby Ukrajiny, Mukačevská oblasť.

Podľa ukrajinských hraničiarov sa priznali, že tam čakali na skupinu mužov. Mali im odovzdať čln a ukázať, kde je hraničná čiara. Osem Ukrajincov sa následne podarilo zadržať asi 450 metrov od hranice s Maďarskom. "Každý z nich zaplatil prevádzačovi od 8 do 11-tisíc amerických dolárov," dodala Fedorová.

Na hranici so Slovenskom zaznamenali naši hraničiari celkovo 30 prípadov jej neoprávneného prekročenia. "Počas uplynulého týždňa sme na vonkajšej hranici s Ukrajinou zadržali 54 štátnych príslušníkov Ukrajiny, všetko mužov," hovorí hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej policie Sobrance Agnesa Kopernická.

Súvisiace články

Najčítanejšie