Oblačno
18°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Osem mužov a sedem žien bude pôsobiť v Európskom parlamente. Aké zmeny nás čakajú?
Zdielať na

Osem mužov a sedem žien bude pôsobiť v Európskom parlamente. Aké zmeny nás čakajú?

BRATISLAVA / Karty do európskeho parlamentu sú rozdané. Zo Slovenska tam bude pôsobiť 8 mužov a 7 žien. Svoj mandát obhájili šiesti. Ďalších 9 poslancov si do Europarlamentu sadne úplne prvýkrát.

Z bývalých premiérov sa ale podarilo presadiť len jednému. A to úradníckemu Ľudovítovi Ódorovi. Ten dokonca získal najviac až takmer 300 tisíc krúžkov. Doteraz ale ako líder víťaznej PS stále nie je jej členom. "Všetko nové je zaujímavé, ja rád skúšam nové veci. A samozrejme je radosť, že sme vyhrali tieto voľby. A je radosť, že aj ľudia mi dali najviac krúžkov," povedal.

Radosť neskrývali ani ďalšie novinky v europarlamente

"Teším sa, pocity mám veľmi dobré, mám pocit veľkej vďačnosti," povedala Veronika Ostrihoňová. Zvolená europoslankyňa Yar hovorí o obrovskej zmene. Reakcie politikov sme zachytili v TOMTO článku. Skúsenejší kolegovia im odkazujú, že v budove europarlamentu prvého polroka neraz zablúdia. "Človeku to trvá nejaký čas, kým sa zorientuje," vysvetlila Lexman. S jej slovami súhlasil aj Wiezik, ktorého úlohou bude podľa slov Hojsíka, pomôcť rozbehnúť sa novým kolegom a kolegyniam. "Sú to kvalitní ľudia," dodal. 

Nováčikovia strach ale nemajú

"Ja sa pomerne rýchlo učím, takže si myslím, že to nebude úplne dlhá adaptácia. Ale samozrejme je to o tom, ísť tam pripravený, ísť tam s otvorenou hlavou a ísť tam s dobrým tímom," odpovedala Ostrihoňová. "Ja som chodieval do Bruselu ako na klavír, keď som ešte začínal na ministerstve financií takmer do všetkých výborov. Brusel poznám veľmi dobre," povedal Ódor. Dokonca už vie aj detaily.

"Kolegovia ma už nabrífovali, kde treba jesť, kde majú dobrú kávu. Takže už som celkom pripravený," dodal. Zaujímavé je pritom, že vekový priemer našich zvolených 15 europoslancov je len necelých 42 a pol roka. Vo voľbách ale neobstála koaličná SNS, ani strany dvoch bývalých premiérov a bývalej vlády. "Je to mrzuté, ale taký je život a pokračujeme ďalej," povedal Krúpa (Smer-SD). Ale už mimo európskeho parlamentu. Ten bude mať ustanovujúcu schôdzu už 16. júla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie