Polojasno
18°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Gratulácie a ďakovania: Takéto sú reakcie politikov na výsledky eurovolieb
Zdielať na

Gratulácie a ďakovania: Takéto sú reakcie politikov na výsledky eurovolieb

SLOVENSKO / Víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa stalo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 27,81 percenta hlasov. Nasleduje strana Smer-SD (24,76 percenta) a hnutie Republika (12,53 percenta). PS má teda šesť europoslancov, SMER-SD piatich. Takéto sú reakcie politikov na výsledky volieb do Európskeho parlamentu.

Prezidentku teší nárast účasti Slovákov v eurovoľbách

"Výsledky volieb do Európskeho parlamentu ukázali, že väčšina voličov v Európe si naďalej želá, aby boli zastúpení stranami demokratického stredu," vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Poďakovala sa voličom, ktorí sa zúčastnili na voľbách a zablahoželala slovenským zvoleným poslancom. Verí, že v spolupráci s ostatnými europoslancami posilnia aj hlas Slovenska a zvýšia váhu národných záujmov.

"Teší ma, že účasť slovenských občanov v týchto voľbách postupne rastie a že Európsku úniu stále viac považujeme za náš životný priestor," napísala na sociálnej sieti hlava štátu. Pripomenula, že Európska únia vznikla ako vyjadrenie vôle európskych štátov vyhnúť sa opakovaniu politických i vojenských konfliktov a vykročiť cestou porozumenia a spolupráce. "A táto vôľa pretrváva," dodala.

Hlava štátu si myslí, že k zásadnejšej hodnotovej zmene, ktorú avizovali krajne pravicové a euroskeptické strany, nepríde. "Ich percentuálny nárast je však pre všetky európske demokratické strany pripomienkou, že hodnoty, na ktorých bola Európska únia založená, potrebujeme naďalej chrániť a rozvíjať," povedala.

Šimečka: PS chce nadviazať na výsledok z eurovolieb

Počet hlasov, ktoré dostalo PS, nemala podľa Šimečku doteraz žiadna strana v európskych voľbách na Slovensku. "Zdvojnásobili sme náš zisk z roku 2019, kedy sme kandidovali spolu s koalíciou Spolu. Faktom je, že žiadna politická strana na Slovensku nezískala šesť mandátov v Európskom parlamente," poznamenal. 

Progresívne Slovensko je podľa Šimečku pripravené urobiť všetko pre to, aby SR ostala v Európe a západnom spoločenstve pevne ukotvená. "Je to aj odkaz tejto vláde, nech trochu brzdia," skonštatoval Šimečka. Zvolených europoslancov za PS označil za najlepšiu partiu, ktorá kedy pracovala za Slovensko.

Veronika Cifrová-Ostrihoňová: Som vďačná, že si ľudia zvolili proeurópske Slovensko

​"Som rada, že ľudia nestratili nádej," reagovala kandidátka Ostrihoňová (PS). Je pre ňu dôležité hovoriť o tom, že Európsky parlament je aj náš parlament. Viac si pozrite vo videu. 

Blaha: Je to veľký úspech

"Myslím si, že sa patrí poďakovať všetkým našim voličom a ľuďom, ktorí si želajú mier. Budeme predĺženou rukou vlády Roberta Fica," zneli slová Ľuboša Blahu (Smer-SD). Uznal, že Európsku úniu potrebujeme, ale potrebujeme hájiť, podľa jeho slov, aj národné záujmy. 

​Yar: Poslanci majú byť aktívni

​Lucia Yar z PS sa vyjadrila k eurovoľbám. "Nevideli sme europoslancov, aby boli až tak aktívni. Teraz je ale jasné, že všetko, čo sa deje v Bruseli, ovplyvňuje nás všetkých," reagovala. Viac si pozrite vo videu.

Strana Maďarskej aliancie považuje výsledok eurovolieb za neúspech 

"Keďže sa nám nepodarilo osloviť dostatočný počet maďarských voličov a účasť na juhu Slovenska bola nižšia ako vo zvyšku krajiny a opäť veľa voličov odovzdalo svoj hlas slovenským stranám, nebola dosiahnutá hranica 5  percent. Maďarská aliancia tak, žiaľ, zostane v Európskom parlamente ďalších 5 rokov nezastúpená," vyjadrila sa strana. 

Poďakovala však všetkým, ktorí hlasovali za ich kandidátku.

Beňová: Do Europarlamentu ideme s jasnými zmenami o tom, ako sa EÚ musí zmeniť

"Sme pripravení spolupracovať s niektorou frakciou, ale že frakcia bude rešpektovať, že máme na niektoré veci odlišní pohľad," vyhlásila na tlačovej besede. Viac si pozrite vo videu. 

Hlas verí, že zvolení europoslanci budú v prvom rade reprezentantmi SR

Hlas-SD verí, že novozvolení europoslanci budú v prvom rade reprezentantmi Slovenska a jeho národnoštátnych záujmov. Strana to uviedla v reakcii na oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu. Deklaruje, že ich rešpektuje. "Povinnosťou každého európskeho poslanca je konať v prospech svojej vlasti a ľudí, ktorí v nej žijú," povedal predseda Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Strana sa poďakovala všetkým voličom za ich účasť v eurovoľbách. "Osobitne však ďakujeme všetkým voličom Hlasu, že nám umožnili získať v našich prvých európskych voľbách zastúpenie v Európskom parlamente a zaradiť sa tak medzi štyri súčasné parlamentné strany zo siedmich, ktorým sa to podarilo," podotkol Šutaj Eštok.

Je presvedčený, že europoslanec za ich stranu Branislav Ondruš bude dôstojným reprezentantom SR a jej národnoštátnych záujmov, ako aj zástancom autentickej ľavicovej a sociálnej politiky. V súvislosti s poslednými mesiacmi na slovenskej politickej scéne Hlas pripomína potrebu plného rešpektu k výsledkom volieb.

Výsledky sú príjemným prekvapením a záväzkom

Vo videu na sociálnej sieti to uviedol líder Republiky Milan Uhrík. Uhrík sľubuje, že europoslanci z Republiky budú pracovať pre Slovensko. Mrzí ho, že vyhralo Progresívne Slovensko a že prepadli hlasy drobných vlasteneckých strán. Tie podľa neho odmietli ponuku na spájanie síl. Gratuluje zvoleným poslancom Smeru-SD a Hlasu-SD, dúfa, že na úrovni EP budú vzťahy medzi nimi korektné a že v zásadných veciach budú držať spolu, "držať za Slovensko".

Republiku čakajú rokovania o vytvorení frakcie. Uhrík hovorí, že už teraz majú niekoľko pozvánok, no čakajú na definitívne výsledky volieb v ostatných členských štátoch , aby vedeli posúdiť najlepšie a reálne možnosti. "Verím, že sa nám podarí v Európskom parlamente vytvoriť silný vlastenecký blok," dodal.

Novým europoslancom prajem, aby dôstojne reprezentovali SR, povedal Pellegrini

Zvolený prezident SR Peter Pellegrini praje novým slovenským europoslancom, aby dôstojne reprezentovali Slovenskú republiku. Uviedol to na sociálnej sieti. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa na voľbách do Európskeho parlamentu zúčastnili. Teší ho, že volebná účasť bola výrazne vyššia ako v posledných eurovoľbách.

"Ak sa má vôľa ľudí na Slovensku prejavovať vo volebných miestnostiach a nie so zbraňami na námestiach, je nesmierne dôležité využiť svoje volebné a ústavné právo vždy, keď je na to príležitosť," vyhlásil.

K verdiktu voličov vyjadril plný rešpekt a zablahoželal všetkým zvoleným europoslancom. "Je to skutočná česť a obrovská zodpovednosť - a každý z nových europoslancov by si mal pri svojich vystúpeniach či hlasovaniach naplno uvedomiť, že nereprezentuje len svoju politickú stranu či európsku frakciu, ale celú Slovenskú republiku," podotkol Pellegrini.

Taraba sa poďakoval za odovzdané hlasy

Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý kandidoval vo voľbách do Európskeho parlamentu za SNS, sa poďakoval každému priaznivcovi za odovzdaný hlas. Na sociálnej sieti napísal, že za jeho kandidatúrou bolo primárne mobilizovať národného voliča a nie uplatniť si mandát.

"Rešpektujem všetkých tých, ktorí sa pravidelne verejne vyjadrovali, že ma voliť nebudú, pretože nechcú, aby som odišiel z vlády," uviedol Taraba. "V každom prípade mi bolo cťou opäť kandidovať za historicky najstaršiu národnú stranu," skonštatoval.

Taraba tiež pripomenul, že na podobe kandidátky SNS sa dohodli ešte pred minuloročnými parlamentnými voľbami. "Vtedy nikto z nás nepredpokladal, že budeme poslancami alebo ministrami. Voliči zjavne ukázali, aby každý, kto získal dôveru v národných voľbách, túto zodpovednosť vykonával na Slovensku a tento mandát naďalej budem vykonávať naplno," dodal vicepremiér.

KDH poďakovalo voličom, v EP chce hájiť záujmy Slovenska

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) poďakovalo za hlasy získané v eurovoľbách. V Európskom parlamente (EP) chce hájiť záujmy Slovenska. Uviedlo to v reakcii na oficiálne výsledky eurovolieb. "Stopäťtisícšesťstodvakrát ďakujeme za vaše hlasy a podporu. My vás nezradíme a budeme aj naďalej hájiť záujmy Slovenska v Európskom parlamente," uviedlo na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie