Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Žiadne dobré správy: Nižšie úroky na úveroch tak skoro nebudú
Zdielať na

Žiadne dobré správy: Nižšie úroky na úveroch tak skoro nebudú

EUROZÓNA / Podľa šéfky Európskej centrálne banky (ECB) sa bude naďalej zvyšovať základná úroková sadzba v eurozóne, kam spadáme aj my. Napriek tomu, že zdražovanie už nie je také drastické, stále nespĺňa podmienky na to, aby ECB prestala zvyšovať úrokové sadzby.

Že Európska centrálna banka úrokové sadzby na svojom júlovom zasadnutí zdvihne, je už jasné. Všetci ale čakajú, čo sa udeje na jeseň. Inflácia vo väčšine krajín eurozóny klesá. Nie ale tak rýchlo, aby bola "šéfbankárka" vo Frankfurte spokojná. Cieľ je pritom jasný. "Inflácia klesá, ale predpokladá sa, že zostane príliš vysoká príliš dlho. Sme odhodlaní zabezpečiť, aby sa inflácia včas vrátila k nášmu strednodobému cieľu 2 %," uviedla Christine Lagarde, prezidentka ECB.

Len pre predstavu, momentálne máme na Slovensku zdražovanie na úrovni cez 11 %. A od dvoch k jedenástim je pekne ďaleko. To si uvedomuje aj guvernér NBS. Podobné problémy má pritom viacero krajín. Ak bude inflácia taká tvrdohlavá ako doteraz, na jeseň je predpoklad nasledovný. "Ak sa nájdu hlasy a môžu sa aj presadiť, že sa bude zdvíhať základná sadzba ďalej," vyjadril sa guvernér NBS Peter Kažimír.

Inflačné riziká zároveň pretrvávajú

"Patrí tam neodôvodnená vojna Ruska proti Ukrajine, zvyšovanie geopolitického napätia, ktoré by mohlo roztrieštiť svetový obchod a tým zaťažiť hospodárstvo eurozóny," priblížila Lagarde. Keby sa úrokové sadzby na jeseň opäť zdvihli, v realite bežného Slováka by to mohlo vyzerať nasledovne. "Pri horších bonitách budú tie úrokové sadzby až 5,5 %," uviedla realitná maklérka Daniela Rážová. Keby ste v každom prípade chceli kúsok istoty od centrálnej banky ohľadom septembra, tak vás veľmi nepotešíme. "Tento svet je všetko, len nie stabilný," skonštatoval Vladimír Dvořáček, člen bankovej rady NBS. "Jediné, čo v septembri je isté v rámci sprísňovania monetárnej politiky, je to, že to nie je isté," dodal Kažimír.

Vešteckú guľu samozrejme nemá nikto. Ale to, že by sa zopakovali také nízke úroky, ako spred roka, tak to analytici odhadujú, že sa nezopakuje najbližších 15 rokov. Ak vôbec...

Súvisiace články

Najčítanejšie