Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Voľby2022: Predsedu BBSK si budú voliči vyberať z deviatich kandidátov
Zdielať na

Voľby2022: Predsedu BBSK si budú voliči vyberať z deviatich kandidátov

Zdroj: TASR

BANSKÁ BYSTRICA / Voliči v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) si budú vyberať predsedu kraja z deviatich kandidátov.

TASR to potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková s tým, že volebná komisia BBSK v pondelok rozhodla o registrácii kandidátov na jesenné komunálne voľby. Traja kandidáti sú nezávislí, sú to súčasný podpredseda BBSK Ondrej Lunter, poslanec Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Marek Modranský a predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrian Polóny.

Ďalších nominovali politické strany. Patria sem nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Suja z hnutia Republika či predseda strany Národná koalícia Rudolf Huliak. O post vo vedení kraja sa chce v jesenných voľbách uchádzať aj poslanec parlamentu Marek Kotleba z ĽSNS. Kandidovať budú aj Michal Albert (Komunistická strana Slovenska), Maroš Čupka (Socialisti.sk) a Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku).

Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja bude mať aj v nasledujúcom volebnom období 49 poslancov. Meniť sa nebude ani počet volebných obvodov, voliči budú hlasovať v 13 obvodoch, ktoré sú identické s rozložením okresov. Komisia zaregistrovala spolu 346 mien na post krajského poslanca.
Spojené samosprávne voľby do orgánov miest a obcí a orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 29. októbra.

Súvisiace články

Najčítanejšie