Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kreslo pre kandidáta: Igor Matovič
Zdielať na

Kreslo pre kandidáta: Igor Matovič

BRATISLAVA / Jedenásť mužov zabojuje o prezidentský palác. Kto z nich sa stane novou hlavou štátu? Každého z kandidátov aj my voláme k nám do štúdia, aby sme vám ich predstavili. Dnes je na rade Igor Matovič. Vek 50 rokov, aktívny politik, konkrétne poslanec Národnej rady. Ženatý a má dve deti. Kandiduje, lebo nechce, aby aj tú najvyššiu ústavnú funkciu v štáte ovládol sluha mafie.

Dobrý deň pán Matovič, vitajte u nás v kresle pre kandidáta.

Dobrý deň, ďakujem veľmi pekne za pozvanie.

A v tejto chvíli opäť spúšťame našich 20 minút na rozhovor. Je to teda čas, ktorý mal každý jeden z kandidátov. Poďme na to. Vy ste teda uviedli, že nechcete, aby aj tú najvyššiu ústavnú funkciu v štáte ovládol sluha mafie. Myslíte si, že vy konkrétne máte šancu poraziť pána Petra Pellegrino? Predpokladám, že k nemu smeruje práve táto výzva.

Áno, Petra Pellegriniho tak nazývam, lebo mám rád, keď aj ľudí, aj veci, aj skutky, aj dejiny nazývame pravým slovom a nesnažíme sa to nejako zaobaliť. Jediný som v podstate z tých vrcholových politikov upozorňoval posledné tri roky, že nebielte tu Pellegriniho, nerobte z neho človeka, ktorý po voľbách sa pridá k demokratom. On pôjde s mafiou, lebo jednoducho má v sebe to mafiánske DNA. 19 rokov im verne slúžil a teraz to vidíme. Teraz bez hanby sám sebe si hlasuje za udelenie amnestie, za zločiny, ktoré páchal so svojou bandou. A to ma mrzí. Samozrejme, ja ho neporazím, lebo my už bohužiaľ nežijeme v demokracii.

Ako vaša kandidatúra tomu pomôže, aby nevyhral?

Tým, že ja som si povedal, že počas tej kampane využijem ten priestor na to, aby som hovoril a snažil sa ľuďom otvárať oči. Jasné, mnohý ich naschvál nechajú zatvorené, keď rozpráva Matovič. Ale aby som hovoril o tom, že už nežijeme v demokracii, že žijeme v mediokracii, kde rozhoduje pár bohatých majiteľov médií a tí sa rozhodnú, kto vlastne môže postúpiť do nejakého takého finálového zápasu. A tí ostatní sú v podstate iba tak...

A to akým spôsobom by mohli podľa vás médiá rozhodnúť? Je to na ľuďoch, oni dávajú hlasy vo voľbách.

Je to takým spôsobom, že jednoducho ten kandidát nedostane priestor. Pozrite sa, aký obrovský priestor má Pellegrini napr. v Haščákových, v mafiánových médiách, ktorý ovláda polovicu mediálneho trhu a tým pádom manipuluje rovno tie prezidentské voľby. O mne nenájdete za štyri roky, od kedy bol Haščák v base, ani jedno pozitívne slovo v jeho médiách.

Nemusíme teraz riešiť konkrétne toto médium. Máte tam aj nejaké...

To je polovička mediálneho priestoru a tým pádom si myslím, že to je veľmi vážne. Jednoducho na Slovensku už bohužiaľ nerozhoduje demokracia a rovnosť pred zákonom, rovnosť príležitostí, ale je tu naozaj pár bohatých ľudí v pozadí médií, ktorých si vyberú a tí ostatní sme komparz.

Stále sa držíte toho, že ste takým tým bobkovým listom, vy ste to takto nazvali, že chcete okoreniť tú celú kampaň, ste už začali nejak tak zásadne okoreňovať?

Ale, tak trošku si pripadám, že to je taký bobkový list, ktorý použijete dvakrát, že vzhľadom na to, že Pellegrini, bohužiaľ aj Korčok, sa vyhýbajú verejným debatám a snažia sa Pellegrini tak nejako premlčať sa až do prezidentského paláca, lebo sa bojí otázok, ktoré legitímne by mu mali byť kladené, tak tým pádom nemám ten priestor, aby som okorenil, lebo sa jednoducho nič nevarí. Je to taká, osobne si myslím, že dosť veľká nuda v tejto prezidentskej kampani.

Čiže nedokážete urobiť niečo pomimo, napríklad?

Budem musieť to urobiť pomimo, lebo jednoducho, keď sa vyhýba zbabelec verejnej debate, tak tým pádom sa mu budem musieť prihovoriť nejak inak, verejne a dostatočne okato.

A už máte niečo vymyslené?

Samozrejme, že áno. Jednoducho urobím naozaj všetko preto, aby ľudia volili s pocitom, že vedia o jednotlivých kandidátoch maximum, aspoň o tých relevantných.

Vy ste nám aj do toho dotazníka, ktoré sme vám dali, aby ste nám vypísali pomerne hojne napísali, že vy prezidentom nebudete. Aký naozaj zmysel potom malo teda kandidovať, keď ste mali ešte aj druhého kandidáta?

My sme nemali. V podstate áno, my sme poskytli podpisy, keďže nás požiadala strana Za ľudí, že či podpíšeme sa pod kandidáta, keďže kandidáti môžu buď vyzbierať podpisy od ľudí alebo od poslancov a tým pádom my sme na tú žiadosť reflektovali. Podpísali sme sa im pod kandidatúru pána Dubovského, lebo nás o to poprosili. Je to kamarátske gesto voči našej koaličnej strane a ten zmysel je taký, ako som povedal. Akože využiť mediálny priestor, aby sme sa rozprávali o vážnych veciach, lebo jednoducho mafián sa nám pretlačí priamo do prezidentského paláca. Bude tu možno nasledujúcich 10 rokov a mnoho, to budú státisíce ľudí, ktorí budú mať z toho veľmi zlý pocit. Aby človek, ktorý verne mafii slúžil, rozkrádal republiku a pomohol rozkradnúť 30 miliárd eur, aby bol nakoniec v prezidentskom paláci, to bude iná hanba. Už dnes máme Slovensko najväčšie, najdrahšie si požičiavame peniaze, lebo jednoducho svet vidí, že humpľujú tú krajinu, čiže normálne rozvrat verejných financií. A keď budeme mať ešte navyše mafiána v prezidentskom paláci, tak to bude naozaj taká hanba, že investori sa budú vyhýbať Slovensku. Ľudia budú mať menej práce, budú nižšie mzdy a všetci kvôli tomu budeme zbytočne trpieť.

Pán Matovič, čisto teoreticky, keby ste sa naozaj vy stali nakoniec prezidentom, bude to nechcené víťazstvo.

Ale načo? Preskočme otázku.

Mňa by to naozaj zaujímalo. Lebo tiež sa neočakávalo, že budete premiérom. Aj vy ste v minulosti povedal, že vy premiérom ani nemáte ambíciu byť. Nakoniec ste boli. Bolo to tiež dajme tomu prekvapenie pre verejnosť.

Tak ten vývoj bol trošku iný. Vtedy jednoducho nebol som takým terčom médií. Tuto tri a pol roka na mňa médiá doslova taký krvavý lynč viedli.

Médiá len robia vyslovene úlohu, že kontrolujú, čo sa deje a informujú o tom verejnosť. Rovnako o tom mediálnom lynči hovorí aj Robert Fico, nie ste teda jediný, ktorý má tieto pocity. A pritom médiá si len robia svoju úlohu.

Prepáčte, pani redaktorka, mali by si robiť svoju úlohu. 90% novinárov na Slovensku sú kvázinovinári, ktorí si myslia, že majú automaticky pravdu tým, že majú v ruke pero alebo majú pred sebou klávesnicu, alebo majú na vizitke napísané novinár. 90% novinárov tu manipulujú a vytvárajú kvázi pravdu alebo fiktívnu pravdu. A to bolo krásne vidieť na tom tri a pol roku, na mne nenechali nitku suchú. Jednoducho nech sme urobili čokoľvek dobré, to bolo ignorované. Z hovadín urobili strašného slona a stvorili de facto Pellegriniho. A to, že sú aj poctiví novinári, ktorí naozaj hľadajú pravdu, to, čo je vlastne poslanie novinára a čo by mali novinári robiť alebo snažia sa neskreslene posunúť informácie ľuďom, chvála Bohu, že takí sú, ale 90 % sa spreneverilo odkazu Jána Kuciaka a mnohí sa za neho skrývajú.

Ja tu na vás nadviažem, pretože práve tieto slová ste použili aj v minulosti. Môžeme si spoločne pozrieť dokrútku, kde ste vy avizovali práve to, že vám médiá nechajú na vás nitku suchú. Poďme sa pozrieť, čo ste vtedy povedali.

Urobili ste so mnou jednoducho Žida 21. storočia. Tak ako Židia počas nacistického Nemecka boli za všetko vinní, lebo jednoducho Hitler ukázal na nich prstom, tak mnohí ľudia na Slovensku chceli urobiť niekoho, kto bude za všetko vinný.

Spätne toto vyjadrenie by ste trošku korigovali, alebo by ste sa opätovne prirovnávali k Židovi 21. storočia?

To nie je vyrovnávanie, to je slovný obraz, hyperbola sa to nazýva, to znamená, to je extrémne prirovnanie. Keď jednoducho ľudia nechápu, tak potrebujete aj malému decku zatriasť s tým deckom, povedať taký extrémny príklad alebo taký extrémny príklad prirovnania, ktorý sa volá ten obraz, hyperbola, aby to pochopilo o čom hovorím. A ja si presne za tým stojím. Aj nasledujúce roky po tom mojom vyjadrení to potvrdili. Lebo počas kovidu zrazu všetci mali jedného spoločného nepriateľa. Aj Fico, aj dezoláti, aj progresívni novinári v médiách. Jednoducho jediný nepriateľ je Matovič a stvorili Fica. Oni ho uviedli, oni ho zobudili...

Predsa len, či to prirovnanie nebolo nemiestne? Z histórie vieme, čo sa práve týmto ľuďom stalo.

Nie, ešte raz ľudia, ktorí to nechápu a berú to ako prirovnanie, vtedy by to bolo nemiestne, ale ako hyperbola je to normálny obraz. A vtedy aj v čase, keď som to povedal, tak sa vyjadrovala nejaká slovenčinárka, ktorá to presne vysvetlila, že áno. V tomto prípade to je hyperbola.

Vyjadrila sa aj židovská komunita, ktorej to bolo veľmi nepríjemné.

Ja som sa s nimi aj stretol. Vysvetlil som im, ako to chápem a oni pochopili aj mňa a bez problémov sme si to vyjasnili. Ja si myslím, že to je správne. Jednoducho povedať Žida 21. storočia znamená, že človeka, ktorý za všetko môže. Tak ako si Hitler v ťažkej kríze tridsiatych rokov minulého storočia vybral tých Židov, lebo potreboval, ľudia boli jednoducho znechutení z toho, čo zažívali. Ťažká ekonomická kríza strácali robotu, ťažko sa im žilo, deti zomierali od hladu a Hitler si jednoducho našiel príležitosť a ukázal: tam sú tí židia, spravím z nich ten terč nenávisti a urobil ten terč nenávisti. Prepáčte, dokončím. A takto isto, a to ale nehovorím, že ja som mal ten istý osud. Ja som v tom koncentráku neskončil, mne ten život nikto nezobral. Mne len zobrali dôstojnosť, dehumanizovali ma a možno teda to následné nebolo. Samozrejme. Ale takto isto počas ťažkej krízy kovidu, vojny, hyperinflácie, jednoducho zlí ľudia, mafiáni, ktorým slobodní vyšetrovatelia išli po krku potrebovali si niekoho nájsť, kto je zodpovedný. Progresívni novinári zase pre nich som nevyhovoval, lebo som mal názor na LGBT propagandu, ktorý som neskrýval, s ktorým hlboko nesúhlasím, alebo s tou propagandou. A tým pádom jeden terč. A Matovič za všetko je vinný. A jednoducho viete čo urobili obraz? Choďte na ulicu a opýtajte sa, že či pomohol Matovič rodinám. 90% ľudí vám bude hovoriť tú propagandu. Nie, Matovič ubližoval rodinám. Hoci sme zvýšili o 320% podporu na dieťa.

Pán Matovič, boli ste aj vy pri moci, myslíte si, že máte nejakým spôsobom aj zodpovednosť aj vy za to, čo sa tu momentálne teraz deje v krajine?

Vždycky každý má nejaký diel zodpovednosti, ale naozaj si dávajme, porovnávame si, kto má aký ten podiel zodpovednosti. My sme napríklad ako Slovensko, potom ako sme vznikla vláda v roku 2020, ako začal covid, tak sme polroka boli číslo jedna v celej Európe v zvládaní kovidu z pohľadu nízkeho počtu chorých ľudí a z pohľadu nízkeho...

Pýtam sa aj čo sa týka tej frustrácie v spoločnosti, napríklad aj toho napätia.

Dokončím, čiže aj z pohľadu počtu úmrtí. Myslíte si, že jeden jediný novinár na Slovensku spravil reportáž alebo napísal článok za pol roka, čo sme boli číslo jedna zo 45 európskych krajín o tom, že Slovensko je číslo jedna. 

Išli sme naživo všetky vaše tlačové konferencie, čiže to tam samozrejme bolo. Žiaden iný politik nemal toľko priestoru, ako ste mali vy počas covidu, pán Matovič.

Žiaden novinár napísal článok o tom, že sme naozaj vzorová krajina...

Bolo to napísané, ja vám to môžem ukázať po relácii.

Môžeme si to ukázať. Ale boli tisícky článkov o tom, ako nezvládame kovid a toto bola tá ťažká, ťažká, tri a polročná manipulácia. A keď môžme hovoriť, že či ten jeden, ktorý je zahnaný v kúte, alebo tí stovky ďalších ľudí, ktorí toho zahnali do kúta, že kto má aký podiel viny, môžme si o tom hovoriť. Ja si priznávam.

Čo sa týka podielu viny na súčasnej situácii, čo sa týka frustrácie, nejakého napätia v spoločnosti, to, že sú ľudia rozdelení na nejaké tie tábory, za to vnímate nejakú zodpovednosť?

Samozrejme, že každý má ten podiel viny.

Akú konkrétne? Čo ste mohli urobiť inak, napríklad čo sa týka rétoriky?

V prvej veci som mal samozrejme vyhodiť Sulíka z vlády po tom, ako začal brojiť proti vlastnej vláde, podrývať autoritu vlastnej vláde.

A čo u seba by ste urobili inak?

Nie, teraz hovorím, toto bola prvá vec, to je u mňa, lebo to malo byť moje rozhodnutie. Ja som vtedy mal mať odvahu a nemal som vlastne pozerať na tie jeho vyhrážky, že keď to urobím, tak on rozbije vládu. Mal som to jednoducho urobiť a vtedy by som sa zachoval naozaj v tej chvíli ako premiér na mieste premiér a bol by pokoj, lebo jednoducho to neustále...

Čo sa týka vašich prejavov, príhovorov? Poďme sa zamerať na vás, nie na Richarda Sulíka.

Dobre, čiže to, čo mi napríklad vyčítali novinári, že som mal hodinové alebo dvojhodinové tlačové konferencie. Nikto nepozerá a to si môžte tiež pozrieť zo záznamov, že moje verejné vyjadrenia, môj verejný prísľub po tom, ako boli vyhlásené výsledky volieb, keď mi tam niekto hovoril, že dobre, že možno budete premiérom, aký budete premiér, tak jednu z tých prvých vecí som hovoril, že v prvom rade budem novinárom odpovedať na všetky otázky, ktoré mi dajú.

Teraz som nemyslela vôbec toto, pán Matovič. Som sa pýtala vyslovene na ten spôsob komunikácie, spôsob toho slovníka, ktorý máte voči verejnosti, že aj toto do istej miery je dosť často kritizované. Keď si pozerám aj tie komentáre, čo máte pod príspevkami.

Ako hovorím, že čo bolo najviac komentované, bolo to, že siahodlhé tlačovky. Novinári ma kritizovali, že hodinové-dvojhodinové tlačovky a ja som iba plnil verejný prísľub, ktorý som dal, že na každú otázku novinára zodpoviem. Ak by mi novinári nedávali otázky, tak tlačovka by trvala 20 minút. Ak by mi nedávali na dve hodiny otázky, tak jednoducho by som dve hodiny nerozprával, neodpovedal na otázky. Takže napríklad toto asi bola chyba, že som zbytočne išiel príliš ústretovo ku novinárom.

Odpovedať na otázky novinárom je podľa mňa na mieste, pretože novinár sa snaží dopytovať za ľudí, čiže...

Áno, ale zrejme asi sa to malo obmedziť, povedať si, že maximálne možno pol hodina a tým pádom možno by sa tie otázky upratali a tým, že som vychádzal v ústrety, nakoniec ja som bol za blbca a to mi pripadá, že máte klobúk, nemáte klobúk, stále je zle.

Chcela som sa ale zamerať práve na ten spôsob komunikácie, pretože aj do istej miery pravdepodobne toto viedlo k tomu, že od vás dali ruky preč nielen teda koalícia, čo je asi pochopiteľné, ale napríklad aj opozícia. Ako vy to vlastne vnímate, že ste momentálne taký ostrakizovaný, dávaný na okraj aj v rámci opozičného boja spoločného?

No však lebo my sme jediní hovorili, že my nestratíme našich voličov a nebudeme ochotní s mafiou kolaborovali po voľbách. A pozrite sa, čo robilo Progresívne Slovensko, SaS a KDH. Išli si ruky nohy dolámať, aby mohli s mafiánom ísť do jednej vlády. A to jednoducho my nikdy neurobíme. A v tomto my sme iní a toto jednoducho príliš veľká brázda medzi nami. Oni to vedia, že jednoducho s nami v tejto veci bandu nikdy nebudú môcť nejakým spôsobom byť a hovoríme pravdu aj o nich. Akože to Progresívnemu Slovensku je strašne nepríjemné, že im hovorím, že aj oni hlasovali za pád Hegerovej vlády a spôsobili to, čo tu teraz máme. Lebo oni tam mali svojho Valáška a rovno ich predsedníctvo rozhodovalo, či republiková rada rozhodovala o tom, že teda ako odporučia Valáškovi hlasovať a odporučili mu, že áno, hlasujú za pád Hegerovej vlády, kde Sulík vlastne povedal na tlačovej konferencii, že Heger musí padnúť, lebo nebojuje proti mafii a korupcii. Však to je smiešne. A teraz tí istí ľudia tu robia protesty na námestiach a bojujú proti zlu, ktoré vlastne pozvali k moci. A toto si myslím, že keď to nazývam, tak jasné, že som potom nepríjemný partner pre progresívcov, saskárov aj kadehákov.

Čiže tá vina, prečo ste vlastne tak na okraji toho celého je skôr v tej zvyšnej opozícii?

Nie, je to vina na mne, že ja hovorím pravdu, to je akože v politike sa to nenosí.

To je akože zlé?

V slovenskej to je veľmi zlé, keď hovoríte pravdu. A keď poviete Sulíkovi, že povalil tretiu demokratickú vládu. No tak, panebože, to, čo o ňom hovoríte? Alebo keď zverejníte jeho SMSky s Haščákom, ako si pýtal úplatky pre Cigánikovú. To sa nerobí predsa. Jednoducho v politike to tak bolo 30 rokov zvykom, že oni na seba síce kričali, ale potom sa nepohrýzli. Až my sme vypustili slobodných vyšetrovateľov na zločincov a že my sme im dali slobodu tým vyšetrovateľom a vôbec sme sa im nestarali do toho, že čo vyšetrujú a čo nevyšetrujú. A toto jednoducho toto urobil Matovič a oni vedia, že fúha, tak ak by sme s nimi boli dokopy, tak on aj na nás pošle tých vyšetrovateľov, tak radšej sa nás snažia ho ostrakizovať a dať niekam bokom.

V tom druhom kole sa potom dokážete spojiť ako opozícia, podporiť nejakého spoločného kandidáta, alebo aj na základe tohto, čo tu hovoríte, nie je šanca?

Myslíte, že prípadne podporiť Korčoka v druhom kole?

Ak sa tam dostane, možno sa tam dostane niekto iný, ale zatiaľ tie prieskumy vyzerajú tak, že tí prví dvaja sú jasní.

V druhom kole bude Pellegrini a Korčok. Ja som povedal aj v prvý deň, keď teda som povedal, že kandidovať idem, tak s tým, že po prvé si trúfam tak, že moje preferencie alebo výsledok vo voľbách bude niekde medzi plnotučným a polotučným mliekom, čiže medzi 1,5 až 3,5 percenta tuku.

Dávajú vám práveže viacej percent zatiaľ.

Zatiaľ, uvidíme, ale ja som s týmto do toho išiel, že budem mať možno výsledok niekde okolo tých dvoch, troch percent. Ale zároveň som aj povedal, že idem do toho s tým, že chcem klásť otázky relevantným kandidátom, Pellegrinimu, Korčokovi a to, čo mám na srdci a to, čo majú na srdci desaťtisíce možno našich voličov, ktorí by inak ani voliť nešli a nešli by voliť Korčoka, keď im jednoducho nezodpovie, nevysvetlí vlastne niektoré veci.

Čo by mal zodpovedať podľa vás, pán Korčok Napríklad?

Ja som to už viackrát niekde aj povedal: je naozaj veľká záhada, že v čase, keď bol nákup Sputnika, tak vlastne Richard Sulík, sediac na na vláde, na rokovaní vlády vedľa s Ivanom Korčokom hovoril Marekovi Krajčimu: Marek, však ty ako minister zdravotníctva, kúp to priamo. Nemusíme o tom rozhodovať celá vláda, kúp to ako minister zdravotníctva, máš na to kompetencie a keď to kúpiš, my z toho nebudeme robiť vedu. No a Marek Krajčí kúpil toho Sputnika a oni z neho aj Sulík aj s Korčokom robili vedu a na základe toho Marek Krajčí musel skončiť a padla Matovičova vláda, kvôli nákupu z pútnika. A to sú záhady, ktoré treba vysvetliť, že ako je možné, že poviete niekomu urob to a keď to urobí, potom to využijete na to, aby ste mali z toho nejaký prospech? A to isté sa potom stalo aj pri 200 eur na dieťa, tak isto Ivan pri tom bol. O tom sú vlastne nahrávky na úrade vlády, čiže to je vec verejná, by mohla byť.

Čiže chceli by ste sa opýtať, že prečo vás nepodržal v nejakých tých kľúčových momentoch?

Nie, prečo asistoval povaleniu dvoch demokratických vlád vo veľmi ťažkom čase, ktoré Slovensko zažívalo a takýmto spôsobom ustlal, pomohol ustlať cestu návratu mafie k moci. To je dôležité. Pre niekoho sú to maličkosti. Jasné, to je minulosť, čo sa Matovič do toho stará. A to sú zlomové chvíle. A to sú otázky, kedy sa láme charakter. A ja teraz chcem sám poznať odpoveď, že či sa zlomil charakter alebo prečo to urobil, či to bolo v prospechárske rozhodnutie alebo nie. Ale vopred hovorím tak či tak, akože Korčok už ako sa k tomu postaví, k takýmto napríklad otázkam, to zlo, ktoré teoreticky sa môže niesť v kandidátovi Korčokovi, je zlomok z toho, čo je v kandidátovi a za kandidátom Pellegrinim, lebo Pellegrini ide robiť sluhu mafie. On ide do prezidentského paláca rozdávať milosti najťažším zločincom, ktorí na Slovensku prepadnú cez sito spravodlivosti a postihne ich spravodlivý trest. Čiže oni si chcú nadeliť a nadelí asi nakoniec tú amnestiu na zločiny. Ale tí, čo boli potrestaní, tým bude Pellegrini podpisovať amnestie a milosti. A tomuto si myslím, že každý demokraticky cítiaci človek a vlastenec by mal zabrániť, lebo vlastenec nie je ten, čo si tuto teraz dá odznačik, ako miluje Slovensko, ale ktorý chce z tej krajiny, aby bola spravodlivá krajina, kde sme si zákonom rovní.

Keď hovoríte o tom vlastenectve, tak viacerí kandidáti riešili aj tú zahraničnú politiku. Aká by mala byť podľa vás tá zahraničná politika nového prezidenta? Neviem sa teda pýtať vás, pretože vy hovoríte, že byť prezidentom nebudete, by ma zaujímalo, že či by ste sa vzdali potom v prospech druhého kandidáta, keby ste náhodou vy vyhrali?

Ja jednoducho nerád klamem a to ma naučili rodičia. Netreba klamať, lebo potom si nemusíte pamätať, čo ste komu naklamali. Je to jednoduchší život potom. A čiže nebudem klamať ľudí, že budem. Nežijeme v demokracii, kde by sme mali rovnaké šance.

Aká by mala byť medzi zahraničná politika?

Zahraničná politika, ja by som chcel vidieť prezidenta, ktorý má odvahu pomenovávať veci, ale zároveň nebúra naše zväzky, o ktorých rozhodli ľudia v referende, v demokratickom referende rozhodli, že chceme byť súčasťou Európskej únie. Ale potom by som teda nechcel vidieť prezidenta, ktorý pľuje na Európsku úniu, pľuje na hodnoty, pľuje, možno na spravodlivosť, na právny štát, čo sú základné piliere toho spoločného európskeho domu. Ale zároveň by to mal byť človek, ktorý dokáže nájsť spoločnú reč aj s vládou a von vysielajú ten signál, ktorý je plus mínus v tých kľúčových zahraničných otázkach jednotný. Ale teda nie za tú cenu, že si zvolíme mafiána.

Orientácia na všetky štyri svetové strany - áno alebo nie, lebo aj vy ste išli do Ruska kvôli tomu Sputniku?

Ono to strašne dobre znie pre ľudí, pre tých jednoduchších, povedať, že máme byť orientovaný na všetky štyri svetové strany, však buzola a kompas majú štyri svetové strany a tým ľuďom toto stačí a nezamýšľajú sa nad tým. To je to isté, ako keby že vám niekto povie, že vy máte povinnosť byť kamarát s každým svojím susedom. Ale dobre, jedného máte dobrého človeka, normálne, že by sa rozlial, máte vraha...

Ale počas covidu nám ten Sputnik bol dobrý, z Ruska.

Máte vraha, máte podvodníka, máte toho... Prečo by ste mali byť s každým kamarát? Prečo? Jednoducho Putin je vrah. Zabíja státisíce nevinných matiek a detí na Ukrajine. Prečo my by sme s takýmto človekom mali mať nejaké spriatelené vzťahy?

Teraz by ste Sputnik od neho nezobrali, v tejto situácii, keby bola?

Ak by bol teraz covid, to je úplne iná iná otázka. Sputnik bol liek. Povinnosťou každého premiéra na svete...

Iba odpovedzte áno alebo nie.

Samozrejme, že áno, lebo jednoducho to bol liek. Premiér sa nemôže rozhodovať o lieku, či sa mi páči krajina, v ktorej sa vyrába alebo nie.

V tejto chvíli nám vypršala naša dvadsaťminútovka, ale máme tu ešte jednu rubriku, ktorú máme pre každého jedného z kandidátov spoločnú. Je to rubrika Podpisal by som, súhlasil by som. Môžme ísť na to. Pán Matovičov, tu vás poprosím iba jednoducho odpovedať áno alebo nie. Predpokladám, že aj vás môžu niektoré otázky navigovať na to, aby ste povedali viacej, ale ja vás možno aj stopnem. Poďme teda na to.

Podpísali by ste, súhlasili by ste s registrovanými partnerstvami? Nie.

Podpísali by ste odluku cirkvi od štátu? Záleží od podmienok. Čiže to je také otvorené.

Boli by ste za sprísnenie interrupcií? Ak sa nájde väčšina v parlamente. Vy či by ste to podpísali? Ak by sa našla väčšina, tak by som to podpísal.

Podpísali by ste novelu Trestného zákona v tej podobe, ako prešla parlamentom? Určite nie.

Boli by ste za zásadnú zmenu systému vládnutia? Tu sa bavíme napríklad z parlamentnej na prezidentskú republiku. Nie.

Dali by ste individuálny súhlas s bojovaním Slováka za iný štát? Asi by som zrušil tú možnosť, nech si každý bojuje kde chce .Čiže aby to nemusel odhlasovať prezident.

Vyhlásili by ste, keby ste mali na stole klimatickú núdzu? Záleží od podmienok, ale niekedy sú tie návrhy uletené. Že by ste individuálne k tomu pristupovali.

Podpísali by ste zákon, ktorý by mimovládne organizácie označil za zahraničných agentov? Nie.

Vymenovali by ste Pavla Gašpara za šéfa SIS? Momentálne je teda námestník, ale stále sa tam ešte môže menovať? Určite nie.

A podľa vás patria ruskí hokejisti na majstrovstvá sveta a ruskí? Ruskí určite nie.

Ďakujem vám pekne, že ste nám zodpovedali tieto otázky a že ste boli aj hosťom v našej relácii Kreslo pre kandidáta.

Ďakujem veľmi pekne.

Ďakujeme aj Vám, diváci, že ste nás sledovali. Zajtra si do tohto kresla zasadne Peter Pellegrini. Sledujte nás o štrnástej.

Súvisiace články

Najčítanejšie