Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kandidáti na prezidenta Slovenskej republiky
Zdielať na

Kandidáti na prezidenta Slovenskej republiky

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / V prezidentských voľbách na Slovensku, ktoré sa konajú 23. marca 2024, plánovalo kandidovať viac záujemcov o post hlavy štátu. Nie všetci však do zákonom stanovenej lehoty stihli predložiť dostatočný počet podpisov poslancov Národnej rady, či obyvateľov Slovenska.

O prezidentské kreslo chcú zabojovať známe politické tváre, no niektorí kandidáti sa nám predstavia po prvý raz. Medzi favoritov patrí Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Kandidovať sa rozhodol aj Andrej Danko, Krisztián Forró, či Štefan Harabin. Ešte v minulom roku svoju kandidatúru oznámil ex-diplomat Ján Kubiš. Kontroverzný europoslanec Miroslav Radačovský nedávno spôsobil rozruch v Európskom parlamente, keď sa pred plénom vyhrážal, že Slovania urobia zo západnej Európy trávnik. Aj on sa chystal kandidovať za prezidenta Slovenska.

Do volieb sa rozhodol ísť aj predseda ĽSNS Marian Kotleba. Zo žien ohlásili zber podpisov na kandidatúru aj občianske kandidátky Beáta Janočková a Marta Čurajová. Potrebné podpisy odovzdal napríklad aj Milan Náhlik. Kandidovať chce aj Peter Kuťka. Kandidovať môže podľa zákona každý občan Slovenskej republiky, s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Pripomeňme, že prvé kolo volieb bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa skončí 15. júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie