Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kandidát na prezidenta Slovenskej republiky: Marian Kotleba
Zdielať na

Kandidát na prezidenta Slovenskej republiky: Marian Kotleba

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Slovenský krajne pravicový politik a bývalý pedagóg Marian Kotleba sa narodil 7. apríla 1977 v Banskej Bystrici. Je predsedom mimoparlamentnej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. V rokoch 2013 – 2017 bol predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja a v rokoch 2016 až 2022 bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky.

Absolvoval Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici, následne pokračoval v štúdiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde získal titul magister v odbore učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov. V roku 2013 ukončil štúdium ekonómie na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela, kde získal titul inžinier ekonómie.

Vyučoval na Športovom gymnáziu v Banskej Bystrici ako učiteľ informatiky. Ako 29-ročný prešiel už len na funkciu správcu počítačovej siete.

V minulosti pôsobil ako vodca extrémistického politického hnutia Slovenská pospolitosť (2003 – 2007), ktoré bolo v roku 2006 rozpustené Najvyšším súdom SR pre jeho extrémistické politické tendencie a rozpor s ústavou.

Dňa 12. októbra 2020 bol Špecializovaným trestným súdom odsúdený za trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd na nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere štyroch rokov a štyroch mesiacov. Proti rozsudku sa odvolal na Najvyšší súd SR, ktorý 5. apríla 2022 zrušil pôvodné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu a uložil Kotlebovi nový trest, a to podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. Týmto Kotleba prišiel aj o poslanecký mandát.

Vo voľbách do VÚC v roku 2013 bol zvolený za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja so ziskom 71 397 (55,53 %) platných hlasov.

Pozrite si, ako odpovedal Marian Kotleba na 10 diváckych otázok, ktoré kladieme všetkým kandidátom:

Pozrite si celý rozhovor s Marianom Kotlebom v relácii Kreslo pre kandidáta:

Súvisiace články

Najčítanejšie