Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Volebná noc s JOJ 24: Urobili sme veľký krok, ale cesta sa začína nanovo, prihovoril sa Korčok
Zdielať na

Volebná noc s JOJ 24: Urobili sme veľký krok, ale cesta sa začína nanovo, prihovoril sa Korčok

BRATISLAVA / Moratórium sa končí 22:30, no na JOJ 24 sa o 22:00 začala volebná noc. V štúdiu budú zaujímaví hostia a hosťky, ktorí budú analyzovať nielen predbežné výsledky, ale aj to, ako sa na voľby prezidenta pozerá zahraničie.

Výsledky prezidentských volieb môžete sledovať tu.

Porazení

Štefan Harabin sa zatiaľ k podpore nevyjadril, kandidát Forro bol potešený štvrtým miestom, hoci dosiahol len 3 %. Vidí za tým polarizáciu a rozdelenie Slovenska na dva tábory. Akcentoval, že štvrté miesto sa ešte žiadnemu kandidátovi nepodarilo. Ani on sa zatiaľ nevyjadril, komu dá svoju podporu v druhom kole. "Vrátime sa k tomu zajtra," reagoval s tým, že túto možnosť ešte musí prebrat predsedníctvo. 

Pellegrini meniť stratégiu nebude, hodnotí Világi

Politologička nevylúčila, že do kampane budú vstupovať aj tretie strany. Nevylúčila ani to, že by do protikampane razantješie vstúpil Robert Fico, ale aj iní aktéri, ktorí by sa mohli podielať na antikampani. Pomôcť by mohli práve sociálne siete. Je však presvedčená, že Peter Pellegrini bude ďalej raziť cestu "nekonfliktnosti a stratégiu meniť nebude"

Jozef Lenč zase očakáva, že na Petra Pellegriniho bude útočiť najmä Igor Matovič. Lenč však zdôraznil to, že koalícia sovjimi krokmi kampani Petra Pellegriniho skôr podrážala nohy.

Pripomenul, že do ulíc ľudí dostala nielen novela trestných kódexov, ale aj zmeny v RTVS. Karty môže zamiešať aj Andrej Danko. "Ak bude ďalej podkopávať jeho autoritu, tak tú 5 % stratu nebude mať šancu stiahnuť," uviedol Lenč s tým, že kľúčovým hráčom bude aj Štefan Harabin a to, aku rétoriku zvolí smerom k voličom. 

"Ak má osloviť hlavne tie tábory ľudí, ktorí ho v prvom kole nevolili, nebude môcť vynechať menšiny," pozmanela Világi na margo snahy Ivana Korčoka o víťazstvo. "Že by sa z toho stala kľúčová téma, to nepredpokladám," dodala politologička. 

Lenč doplnil, že Peter Pellegrini bude hrať na mierovú a národnú nôtu a bude sa snažiť aj o priazeň extrémnej pravice. 

Korčok sa poďakoval za prácu aj štátnym orgánom

"Je rozhodnuté o postupujúcich," začal Korčok a poďakoval sa všetkým občanom, občiankam, ale poďakoval sa aj stranám, ktoré mu dali podporu, hoci je občianskym kandidátom. "Podporovali ma morálne, úprimne aj finančne," poďakoval sa všetkým dobrovoľníkom aj dobrovoľníčkam, ale aj rodine a tímu.

Korčok zdôraznil, že občanom sa nepáči nielen agresivita a hrubosť, ktorá sa podľa neho roky usádza v politike a akcentoval, že Pellegrini sa rozhodol asistovať nedobrému smerovaniu Slovenskej republiky a byť ticho. Spomenul nielen to, že sa Slovensko odkláňa od Západu, ale aj nesplnené sľuby. "Máme najdrahšie potraviny vo V4," pokračoval s tým, že vládna koalícia sľubovala aj lacnejšie hypotéky.

"Musíme urobiť všetko preto, aby sa nám otvorili oči, ako nám z krajiny odchádzajú mladí ľudia," poznamenal ďalej. Zdôraznil, že ak uspeje bude nezávislým prezidentom s rešpektom k ústave a je pripravený na spoluprácu, ktorú Slovensko potrebuje. "Všade tam a vždy, keď to budem považovať za dôležité sa ozvem. Nebudem ticho sedieť," dodal. 

Ďakujem za podporu, tvrdil Pellegrini

Peter Pellegrini zdôraznil, že chce byť prezidentom, ktorý nebude od začiatku v konflikte s vládou. Poďakoval sa za podporu v prvom kole. "Je to pre nás obrovský úspech," povedal s t'mm, že druhé kolo bolo základným cielom, ktorý si stanovil. Zagratuloval aj ivanovi Korčokovi s tým, že akcentoval, že väčšina na Slovensku si neželá pravicovo progresívneho liberálneho prezidenta. Slovensko podľa neho chce przeidenta, ktorého sú záujmy Slovenska na prvom mieste, ale aj takého, ktorý bude hovoriť o mieri. 

Potvrdilo sa, že sa pobijú o voličov Štefana Harabina

Práve to akcentoval v štúdiu šéf agentúry AKO Václav Hŕích, ktorý zdôraznil, že rozdiel v prieskumoch medzi dvoma lídrami boli na úrovni štatistickej odchýlky. "Samozrejme tím Ivana Korčoka sa pokúsi prewsvedčiť buď, aby volili jeho, alebo aby voliť nešli," uviedol na snahu zaujať koaličných voličov. "Tá skutočná kampaň začala až teraz," zhodnotil Hřích. ​

Čakali sme tesný súboj, tvrdí Šutaj Eštok

Minister vnútra vo vláde Roberta Fica využil priestor na mobilizáciu voličov do druhého kola. Opakoval vyjadrenia o mieri, ale aj pokoji a stabilite. Na margo protestov v uliciach akcentoval rešpekt pre protestujúcimi. "Dostali sme jasný mandát a nerobíme nič iné, ako čo sme pred voľbami sľubovali," poznamenal podpredseda Pellegriniho Hlasu-SD.

​Slovensko prekoná účasť, potiahla to Bratislava

Šéf agentúry AKO Václav Hřích uviedol, že sa zdá, že prekonávame účasť, ktorú sme dosiahli pred rokmi. V minulých voľbách sa v druhom kole nezúčastnila ni polovica oprávnených voličov. Korčok aktuálne dosiahol 41, 18 % a Peter Pellegrini má 37, 86 %. "Zdá sa, že sa u nás znova preb'duza záujem o voľby," skonštatoval Václav Hŕích. 

V druhom kole sú dve mená

Hřích zopakoval, že výsledkami môžu ešte zamávať regióny na východe. Zrátaných je viac, ako 90 % a vo vedení je Ivan Korčok a to o 70 stotín %. 40,34 % má teda Ivan Korčok a 38, 42 % má Peter Pellegrini. Zmeny sa udiala aj v Košickom kraji, kde s takmer 40 % vedie Ivan Korčokovi. Okrem Banskej Bystrice si Korčok zatiaľ podmanil aj Zvolen. 

​Do druhého kola prezidentských volieb postupujú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Štatistický úrad už spočítal 76,54 percenta okrskových zápisníc. Do vedenia sa po prvý raz dostal Ivan Korčok, ktorý zatiaľ predbehol Petra Pellegriniho napríklad v Banskej Bystrici, ktorrá je rodiskom oboch kandidátov. Ivan korčok má v mestách rovnaký počet hlasov, ako Peter Pellegrini v obciach.  

Súboj to bude tesný

Peter Pellegrini kraľuje v obciach, Ivan Korčok v hlavnom meste, ale aj v ďalších väčších mestách ako Košice, Prešov či v Trnavskom kraji. Politologička Világi uviedla, že zatiaľ to nevyzerá, že by "motyka vystrelila".

"Zrejme ani pred druhým kolom nás nečaká intenzívnejšia kampaň," dodala politologička s tým, že Peter Pellegrini jasne zarámcoval, že Veľká noc je nedotknuteľná. "Netreba zabúdať, že aj čas volieb bol určený Petrom Pellegrinim," doplnila. 

"Ivan Korčok sa bude snažiť osloviť nejakých voličov vládnej koalície," doplnil Lenč s tým, že pôjde zrejme o voličov Hlasu tak, ako to sám avizoval. "Korčok začal už kampaň pred druhým kolom," dodal s tým, že Peter Pellegrini neprekvapil. Politológ Lenč zavtipkoval na konto Petra Pellegriniho, ktorý povedal, že Ivan korčok sa otočil o 360 stupňov. "To je vlastne kompliment, že sa vrátil nazad," žartoval Lenč. 

Prezidentská kampaň bola o ľuďoch, hovoril Pellegrini

Peter Pellegrini uviedol, že tešiť sa, by bolo predčasné. Zároveń si nemyslí, že veľké mestá by poradie zásadne zmenili. Zároveň však poznamenal, že veľké mestá mali vždy bližšie k pravici. "Aj Bratislava môže prekvapiť," uviedol Pellegrini.

"Nateraz by som nerobil závery," pokračoval s tým, že nikto to druhé kolo zatiaľ nikto nemá isté. "Nemyslím si, že by prezidentské voľby mali rozhodnúť krvavé dueli," dodal a zdôraznil, že sa bude ďalej uchádzať o všetky hlasy - aj o tie od voličov Štefana Harabina. 

Pellegrini kritizoval aj Zuzanu Čaputovú, ktorá sa podľa neho postavila na stranu Českej vlády a v neprospech Slovenska. "Pani prezidentka nám ukázala, ako sa to robiť nemá," dodal s tým, že chválila premiéra Fialu, prezidenta Pavla, len podĺa neho zabudla chváliť Slovensko. 

Korčok chce usilovať aj o hlasy vládnej koalície

Uviedol to na tlačovom brífingu. Zároveň poznamenal, že aj voliči Štefana Harabina vedia, že je vo svojich posotjom autentický, a to na rozdiel od Petra Pellegriniho. Akcentoval, že v aktuálnej situácii nie je možné hovoriť len o "šírení pokoja". Veľkú časť svojho brífingu venoval práve kritike svojho najsilnejšieho konkurenta, ktorý podľa neho prehliada závažne pochybenia vlády. 

Predbežné výsledky

V prvom kole prezidentských volieb vedie zatiaľ Peter Pellegrini so ziskom 42,34 percenta hlasov. Za ním nasleduje Ivan Korčok s 33,23 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 32,6 percenta okrskových zápisníc.

Na treťom mieste je predbežne Štefan Harabin, ktorému sa podarilo získať 12,96 percenta voličov. Za ním nasleduje Krisztián Forró so ziskom 5,45 percenta, Igor Matovič s 2,49 percenta, Ján Kubiš s 1,79 percenta, Marian Kotleba s 0,70 percenta, Patrik Dubovský s 0,67 percenta a Milan Náhlik s 0,13 percenta hlasov. Volebná účasť zatiaľ dosahuje 47,47 percenta.

Volebnej kampani chýbala téma

Jozef Lenč zdôraznil, že problémom bolo aj to, že kandidáti veľmi dlho otáľali s ohlásením kandidatury, ale zároveň deklarovali, že o výhru vo voľbách nemajú záujem. Világi dodala, že chýbala konfrontácia s protinázormi s protikandidátmi. "To značne poznačilo tú dramaturgiu veľkého finále prvého kola," dodala politologička, ktorá zdôraznila chýbajúce programy, ktoré nahradili výzie a stručné posolstvá. 

Moratórium sa skončilo

Volebné moratórium sa skončilo. Začať sa môžu zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky prvého kola prezidentských volieb. 

Definitívne výsledky budú známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 24. marca. Slováci si novú hlavu štátu volili v sobotu od 7.00 h. O ich priazeň sa uchádzalo deväť kandidátov. Išlo o šieste priame voľby prezidenta v ére samostatnej Slovenskej republiky.

Záujem o voľby klesá

Od prvých slobodných volieb záujem o vlby klesá a to nielen o tie prezidetnské, ale aj o tie parlamentné. Václav Hrích zdôraznil, že účasť voličov je závislá najmä od kandidátov v prvom kole a od toho, kto postúpi. Bohatšie na účasť boli napríklad voľby v roku 2009, ale aj tie v roku 2014. "Záujem však klesá aj v prípade parlamentných volieb," uviedol šéf prieskumnej agentúry AKO. 

Význam moratória sa stráca

Obaja sa zhodli, že význam moratória sa stráca a to najmä vďaka sociálnym sieťam. Lenč dodal, že je dôležité mať moratórium, ako zastavenie kampane. "Nemyslím si, že má význam," uviedol Lenč s tým, že zverejňovanie hlasovacích lístkov od známych ľudí práve na sociálnych sieťach, je takýmto pokračovaním kampane v prospech kandidátov. 

Lenka Ježová sa v štúdiu rozprávala s hosťami aj o právomociach prezidenta. "Postupne aj tí občania na Slovensku sú vzdelávaní v tom, že prezident má určité kompetencie a ten úrad nie je úplne bezzubý," poznamenala Világi. 

​Štáby TV JOJ

TV JOJ má svoj štáb na každej jednej základni. Od Petra Pellegriniho sa prihlásila Lucia Stráňavová, Barbora Jánošová trávi volebnú noc na centrále Ivana Korčoka, Mirka Štrbáková Urbanovičová trávi volebnú noc u kandidáta Štefana Harabina. 

Noc s odborníkmi​

Prvým hosťom bol Václav Hřích, šéf agentúry AKO. Exkluzívny prieskum sa bude zverejňovať ešte v noci a vznikal počas dnešného volebného dňa. Hosťami v štúdiu je aj politologička Andrea Világi a politológ Jozef Lenč.

Prvým hosťom bol Václav Hřích, šéf agentúry AKO. Exkluzívny prieskum sa bude zverejňovať ešte v noci a vznikal počas dnešného volebného dňa. Hosťami v štúdiu je aj politologička Andrea Világi a politológ Jozef Lenč.

Obaja sa zhodli, že význam moratória sa stráca a to najmä vďaka sociálnym sieťach. Lenč dodal, že je dôležité mať moratórium ako zastavenie kampane. "Nemyslím si, že má význam," uviedol Lenč s tým, že zverejňovanie hlasovacích lístkov od známych ľudí práve na sociálnych sieťach je takýmto pokračovaním kampane v prospech kandidátov. 

Lenka Ježová sa v štúdiu rozprávala s hosťami aj o právomociach prezidenta. "Postupne aj tí občania na Slovensku sú vzdelávaní v tom, že prezident má určité kompetencie a ten úrad nie je úplne bezzubý," poznamenala Világi. 

TV JOJ má svoj štáb na každej jednej základni. Od Petra Pellegriniho sa prihlásila Lucia Stráňavová, Barbora Jánošová trávi volebnú noc na centrále Ivana Korčoka, Mirka Štrbáková Urbanovičová trávi volebnú noc u kandidáta Štefana Harabina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie