Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Z kauzy je hanba: Údajný ruský pas poslanca Blahu je falzifikát. Podľa podpredsedu Smeru je za ním táto stránka
Zdielať na

Z kauzy je hanba: Údajný ruský pas poslanca Blahu je falzifikát. Podľa podpredsedu Smeru je za ním táto stránka

BRATISLAVA / Len dnes prišiel exposlanec a kandidát do volieb za SaS s anonymným mailom, ktorého obsahom bolo obvinenie poslanca Ľuboša Blahu, že má ruský pas. Podpredseda Smeru-SSD reagoval tým, že na saskára podá trestné oznámenie. Krátko pred siedmou však prišiel ďalší update.

Poslanec a podpredseda Smeru-SSD av úvode videa argumentoval tým, že s dátumom na fotke nekorošponduje jeho účes. "Ako vidíte stále tá istá záclonka," poznamenal poslanec s tým, že účes zmenil až v po lete 2020. Na pase sa pritom uvádza, že bol vydaný v roku 2019. 

Fakeový pas, zrejme áno

Poslanec Smeru-SSD argumentoval stránku verify.tools, kde dokonca vytvorili fiktívny ruský pas saskárovi Miroslavovi Žiakovi. "Tak som sa na ten Žiakov ruský pas pozrel," začal Ľuboš Blaha svoje video. "Porovnajte si to, toto je moja fotka z júna 2019," reagoval s tým, že pozornosť upriamil na svoju "záclonku"

​Ospravedlňovať sa nebudem. Nemám sa za čo, zhodnotil Žiak

Žiak medzitým kontaktoval redakciu Noviny PLUS TV JOJ s tým, že ide o falzifikát. Fotografiu dokladu posunul odborníkovi na hybridné hrozby, ktorý pas preveril a uviedol, že dáta patria inej osobe, dokonca ženského pohlavia. 

"Pánu Blahovi sa ospravedlňovať nebudem, ja som si konal občiansku povinnosť," povedal Žiak s tým, že netvrdil, že ide o ruský pas Ľuboša Blahu a fotografiu poskytol každému, kto o to požiadal. 

Je to falzifikát, prehovoril expert

Expert na kybernetickú bezpečnosť Viktor Breiner zverejnil údaje o pôvode pasu na svojom profile na sociálnej sieti.

"Ľuboš Blaha je konzistentne a dlhodobo jeden z hlavných aktérov, ktorí na Slovensku propagujú imperiálnu ruskú zahraničnú politiku a šíria dezinformácie, ktoré sú súčasťou informačných operácií ruskej federácie na Slovensku. Ak by bol pas pravý, mnohých by to neprekvapilo. Ide však o falzifikát. Na nedokonalosti medzičasom upozornilo viacero expertov, no jeho pravosť sa s určitosťou nepotvrdila ani nevyvrátila," napísal Breiner.

Súvisiace články

Najčítanejšie