Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nitriansky kandidáti majú priority jasne dané
Zdielať na

Nitriansky kandidáti majú priority jasne dané

NITRA / Podľa prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ, ľudí v celom Nitrianskom kraji najviac trápi stav ciest, ale aj nedostatok lekárov. V uliciach Nitry sme zisťovali, čo konkrétne by chceli zlepšiť obyvatelia v krajskom meste. S odpoveďami sme sa obrátili aj na niektorých kandidátov na primátora. Oslovili sme prvých štyroch, ktorí by podľa letného prieskumu agentúry Focus pre televíziu Nitrička skončili vo voľbách najlepšie.

Obyvatelia Nitry hovoria o tom, že v meste by sa mohli zmeniť viaceré veci. Napríklad stav chátrajúcich budov, taktiež aj nedostatok miest v materských školách, no ale hlavne kolabujúca doprava. "Tie staré domy treba opraviť v centre mesta. Je to tu prepchané a zišli by sa obchvaty. Odbremeniť mesto, sú preplnené križovatky," reagovali obyvatelia. Problém s dopravou je hlavne v čase rannej a popoludňajšej špičky vo viacerých úsekoch.

Vyjadrili sa aj kandidáti. "Jediné čo nám zostáva v Nitre zaviesť je inteligentný systém na križovatkách. Malý južný obchvat je zase len vec, ktorú sme mali dávno naštartovať. Spriechodnenie križovatiek a malého južného obchvatu tiež a vybudovali by sme aj dve odstavné parkoviská, kde by ľudia auto odstavili a ďalej by šli autobusmi.", vyjadril sa kandidát na primátora Pavol Obertáš.

Pešia zóna bola v minulosti známa tým, že sa na nej pohybovali stovky ľudí. Už roky to tak ale nie je. "To je taký kameň Nitry, mala by sa oživiť. Je to také zastarané a nikto s tým nič nerobí," dodal kandidát Igor Kršiak. Ďalší kandidát v tom má jasno tiež. "V starej radnici by sme spravili sobášnu sálu, pokiaľ nám to finančne výjde. Terasy, zeleň, kultúra sú priority tiež. Napríklad je tu neobývaná časť Domu módy, kde môže vzniknúť javisko a posedenie pre ľudí," pridal kandidát Štefan Štefek.

Energetickej kríze sa iste nevyhne

Nový primátor bude bojovať aj s energetickou krízou, Všetci štyria sa zhodujú, že by okrem iného pomohlo aj na budovách mesta umiestniť fotovoltaiku. "To, čo nemáme zateplené, zatepliť a tam, kde nemáme vymenené okná, vymeniť okná. Zníženie závislosti od centrálnych zdrojov a zároveň efektivita našich vlastných budov. Výmena a redukcia osvetlenia znamená úsporu 15 až 20 percent," povedal kandidát marek Hattas.

O post primátora má v Nitre záujem 6 kandidátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie