Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Dokument: Pokračovanie príbehu Slovenky podozrivej zo zločinov súvisiacich s terorizmom
Zdielať na

Dokument: Pokračovanie príbehu Slovenky podozrivej zo zločinov súvisiacich s terorizmom

PRIŠTINA / Televízia JOJ stále sleduje príbeh Slovenky, ktorá pred rokmi odišla aj s deťmi za manželom na územie ovládané Islamským štátom. Dnes je na Slovensku a čelí doživotnému trestu. Renáta Dibdiaková konvertovala na Islam. Odchod s deťmi zdôvodňuje tým, že to bola jej povinnosť podľa práva šaría. Neverí jej však ani prokurátor, ani sudcovia. Reportér TV JOJ Rasťo Striško, ktorý osud tejto rodiny sleduje, vycestoval do Kosova za bývalým Imámom a novinárom Visarom Duričim. Na Slovensku totiž nenašiel nikoho, kto by bol ochotný šaríu vysvetliť komplexne a na kameru.

​V súdnych rozhodnutiach o väzobnom stíhaní Renáty Dibdiakovej sú práva a povinnosti moslimskej ženy žijúcej v šaríi vysvetlené informáciami z internetu. Reportér Rasťo Striško sa preto na Slovensku pokúšal nájsť špecialistu, ktorý by bol ochotný vysvetliť práva a povinnosti ženy v šaríi, to sa mu ale nepodarilo. Preto odišiel do Kosova a jeho hlavného mesta, aby sa v Prištine stretol s Visarom Duričim. 

"Podľa tohto práva je úlohou vydatej ženy v moslimskej rodine slúžiť manželovi. Napríklad hneď od začiatku muž rozhoduje aj o tom, kedy budú mať deti, kam sa presťahujú a manželka ho musí poslušne nasledovať. Ak vypukne vojna, v moslimskej rodine žena nemá slovo ani v tom, či sa ako rodina nejako do konfliktu zapoja alebo nie. Ak sa muž rozhodne, že bude džihádistom, žena – hoci nie je nijak zapojená do konfliktu – musí poslúchnuť príkaz manžela, ak jej povie, aby prišla za ním," priblížil Visar.

V jeho krajine žijú podľa šaríe v rodinách mnohé moslimské ženy. Kosovo je sekulárnou krajinou. Reportéra Rasťa Striška tak zaujímali tie najprísnejšie výklady šaríe. Okrem iného aj preto, aby získal lepší pohľad na situáciu obvinenej Slovenky, ktorej hrozí až výnimočný trest a svoju poslušnosť k manželovi zdôvodňuje práve šaríou.

"Ak prokurátor u vás naozaj chce vedieť, aká je skutočná situácia žien v Islame a ako sú nútené poslúchať manželov, mal by sa obrátiť na Univerzitu al-Azhar v Egypte, ktorú môžem prirovnať k Harvardu, čo sa týka islamského učenia. Mohamed to vyjadril slovami, že miesto ženy je v stopách jej manžela. Pri rozhovore s vahabistickým Imámom sa ho v egyptských médiách pýtali, čo robiť v náročnej dobe, keď napríklad nie je jedlo. Tento vahabistický Imám v Egypte to povedal jasne – pozíciu ženy položil tak nízko, že žena má manželovi dokonca obetovať aj vlastné telo, aby on mohol prežiť," uviedol Visar.

Prokuratúra ale tvrdí, že to, že sa obvinená dostala do väzby, je výlučne vecou slovenských súdov. Faktom je, že väzobné stíhania žiadal dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. "Podľa mojich informácií obvinená požiadala doteraz raz o prepustenie z väzby. Dôvody rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu SR sú uvedené v ich rozhodnutiach a Úrad špeciálnej prokuratúry ich nebude zatiaľ bližšie komentovať. Vo veci sa koná, a preto nie je možné v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie," uzavrela Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Pozrite si 1. časť dokumentu:

Súvisiace články

Najčítanejšie