Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Dokument: Príbeh Slovenky podozrivej zo zločinov súvisiacich s terorizmom
Zdielať na

Dokument: Príbeh Slovenky podozrivej zo zločinov súvisiacich s terorizmom

BRATISLAVA / Viac ako 4 roky prežila v Sýrskom detenčnom tábore pre ženy príslušníkov ISIS s malou dcérkou. Staršieho syna držali vládne jednotky v inom tábore pre deradikalizovanie detí. Manžel, člen Islamského štátu je dodnes v Sýrii vo väzení pre militantov. Na Slovensko sa dostala po tom, ako jej v tábore bola ponúknutá možnosť návratu domov. Pozrite si príbeh Slovenky podozrivej z terorizmu.

Advokát uviedol, že o zrušenie väzobného stíhania žiadajú dozorového prokurátora pre nečinnosť orgánov vyšetrovania v prípade jeho obvinenej klientky. Slovenka Renáta odišla aj so svojimi dvoma malými deťmi do Sýrie na prelome rokov 2014/2015 za manželom, s ktorým predtým žili spoločne 10 rokov v Egypte a majú spolu tieto dve deti. Jej muž sa pridal k Islamskému štátu a stal sa emirom. V ISIL pôsobil ako zubár.

Z Islamského štátu sa nakoniec celá rodina pokúsila utiecť, no zadržali ich kurdské jednotky. Slovenka s deťmi žila 4 a pol roka v stráženom tábore pre ženy s deťmi s väzbami na islamistov. Muž je stále vo väzení pre militantov v Sýrii. Vo februári Renátu D. aj s deťmi v rámci návratového konania do vlasti priviezli naše úrady vládnym špeciálom. O repatriáciu požiadala po tom, ako jej možnosť návratu ponúkla organizácia Červený kríž. Po prílete na Slovensko ju naše vyšetrovacie orgány okamžite obvinili pre rôzne trestné činy a pre činnosť a podporovanie terorizmu.

Pozrite si pokračovanie dokumentu:

Súvisiace články

Najčítanejšie