Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Slovenská humanitárna pomoc v Sýrii? Je to zúfalé, hovorí Čorbová z nadácie Integra
Zdielať na

Slovenská humanitárna pomoc v Sýrii? Je to zúfalé, hovorí Čorbová z nadácie Integra

BRATISLAVA / V oblasti zasiahnutej zemetrasením v Sýrii pomáha aj nadácia Integra. O situácii a forme pomoci povedala v relácii Štúdio JOJ 24 Ivana Čorbová z nadácie Integra.

"Minulý rok sme mali v Sýrii projekt na rekonštrukciu studní. Nemáme tam ľudí priamo, pracujeme s partnermi," priblížila s tým, že Sýria je izolovaná, na krajinu uvalili pred rokmi počas vojny medzinárodné sankcie, terén je ťažko prístupný a nelieta sa do krajiny takmer vôbec. "To, čo sa tam teraz stalo, je kríza v kríze. Niekoľko ľudí bola aj pred zemetrasením odkázaná na pomoc. Ľudia prežívali zo dňa na deň, je tam hyperinflácia."

Mnohé oblasti v krajine sú pod kontrolou povstalcov, kam nemajú prístup ani humanitárni pracovníci. "Potrebujeme povolenia, aby sme sa dostali do diania. Momentálne robíme obstarávania vo vnútri krajiny. Je rozumnejšie robiť finančné zbierky," povedala.

Aj slovenská vláda vyšle humanitárnu pomoc do krajiny. "Je otázka, ako sa tam dostane," upozornila Čorbová. "Je to zúfalé. Ľudia spia na ulici a nemajú sa kam vrátiť, boja sa ísť do prístreškov. Od úvodného zemetrasenia bolo asi 300 dotrasov. Celá situácia je hrozná."

Viac zaujímavých informácií nájdete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie