Jasno
21°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Analýzy 24: Čo povedali k mierovému summitu o Ukrajine Juraj Blanár a Vladimír Bednár
Zdielať na
Správy JOJ 24

Analýzy 24: Čo povedali k mierovému summitu o Ukrajine Juraj Blanár a Vladimír Bednár

BRATISLAVA / V relácii Analýzy 24 privítala moderátorka Lenka Ježová dvoch hostí, a to konkrétne ministra zahraničných vecí Juraja Blanára, s ktorým rozoberala tému mierového summitu o Ukrajine a jeho výsledky. V druhej časti bol hosťom bezpečnostný analytik Vladimír Bednár, ktorý rozobral summit o Ukrajine z obrannej strany.

Podľa Blanára na mierovom summite krajiny nepodpísali vyhlásenie, ale len komuniké, ktoré nedáva žiadne záväzky.

"Najdôležitejší signál je, že sa ho zúčastnili najvyššie úrovne predstaviteľov štátov a bude sa to ťažko prekonávať. Ten ďalší summit bude už musieť mať inú kvalitu a bude tam musieť byť aj Rusko, Čína či India."

"Aj keď krajiny skupiny BRICS neposlali hlavy štátu, ale nižšie úrovne, ukázali aspoň záujem o hľadaní riešenia."

Spomenul aj problém s jadrovými elektrárňami. "Sme pripravení pomôcť pokiaľ ide o bezpečnosť atómových elektrárni na Ukrajine, tie by mali byť pod kontrolou Ukrajiny a dohľadom Medzinárodnej organizácie."

"Ukrajina má zničenej 50% elektrickej infraštruktúry a 70% zdrojov elektrickej energie a je odkázaná na dodávky zo zahraničia, aj zo Slovenska. Nebudem dodávať zbrane a ani podporovať finančne vojnu."

Minister zahraničných vecí ozrejmil, že sme proti narušeniu hraníc Ukrajiny.

"Zelenský je viazaný dekrétom, že s Ruskom nemôže rokovať o mieri, bude potrebné urobiť veľa diplomatických krokov. Ďalší summit je možný asi len za podmienky, že tam bude aj Rusko. Turecko sa snaží hrať konštruktívnu pozíciu a mohlo by zohrať dôležitú úlohu pri rokovaní o mieri. Iný summit, ako aj za účasti Ruska už nemá šancu."

Dodal, že ďalšieho summitu aj bez účasti Ruska by sme sa ako Slovensko zúčastnili.

"Rusko od začiatku napína svaly a ukázalo, že sa nemieni prizerať na to, čo sa deje na Ukrajine. Musíme zhodnotiť príčiny vojny a treba brať do úvahy, čo sa dialo na Ukrajine od roku 2014."

"Ďalší summit bude asi až po prezidentských voľbách v USA."

Podľa Bednára úlohou samitu neboli konkrétne výsledky, ale ukázať podporu pre desaťbodový mierový plán Zelenského. Tu je podľa neho rozhodujúci počet zúčastnených krajín.

"To, že vypadlo slovo agresor treba vnímať v kontexte diplomatického slovníka."

Dodal, že medzinárodné právo nie je ničím záväzné, je ťažko vynútiteľné.

"Pre Ukrajinu sú dôležité aj bilaterálne bezpečnostné zmluvy, ktoré aktuálne podpisuje, sú to konkrétne kroky ako prinútiť Rusko rokovať o mieri."

"Ukrajina musí vyriešiť tento konflikt teraz, zamrazenie k ničomu nevedie, viď rok 2014."

"Rusko ani Ukrajina aktuálne nesmerujú k rokovaniu, lebo neboli dosiahnuté ich ciele. Rusko chceli rýchle a lacné obsadenie Ukrajiny, ale nepochopilo ukrajinskú spoločnosť. Vojensky je Rusko papierový tiger a môže to ohroziť mocenský režim v Rusku."

Spomenul, že čínske záujmy sú v mnohom iné ako tie ruské, preto sa nepostavila jasne na ruskú stranu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie