Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Analýzy 24: Čo povedal Ján Kubiš o svojich stretnutiach a Pavel Macko a Tomáš Valášek o 20. výročí Slovenska v NATO
Zdielať na
Správy JOJ 24

Analýzy 24: Čo povedal Ján Kubiš o svojich stretnutiach a Pavel Macko a Tomáš Valášek o 20. výročí Slovenska v NATO

BRATISLAVA / V prvej časti relácie Analýzy 24 privítala moderátorka Lucia Stráňavová diplomata Jána Kubiša, ktorý absolvoval stretnutia s Petrom Pellegrinim a Ivanom Korčokom. Témou druhej časti bolo 20. výročie Slovenska v NATO, o čom prišli porozprávať generál vo výslužbe a bezpečnostný analzytik Pavel Macko a poslanec NR SR Tomáš Valášek.

Stretnutia s Pellegrínim a Korčokom hodnotí Ján Kubiš pozitívne, zistil ich názory a povedal im svoje postoje.

"S Pellegrinim a Korčokom to bol normálny rozhovor o zahraničných témach, médiách a ich slobode, právnom štáte."

"O postojoch na situácie na Ukrajine sme sa bavili, ale nebudem prezrádzať. V jednotlivých otázkach majú obaja rovnaké postoje alebo sa moc nelíšia. Ale témou volieb nebude len zahraničná, ale aj domáca politika."

Spomenul aj rôznorodú politiku vlády. "Ukrajina bola napadnutá, bráni sa a je potrebné jej pomáhať, aj vojensky. Táto vláda pôsobí konzistentne v tejto otázke v Bruseli, ale doma to nie je často zrozumiteľné."

Podľa Kubiša vidia obidvaja kandidáti našu budúcnosť v EÚ a NATO.

Vyjadril sa aj k podpore. "Pred voľbami poviem, koho a prečo budem voliť, svojim voličom nebudem odporúčať nikoho."

Ozrejmil aj svoje ďalšie pôsobenie. "Chcem zostať v politickom živote, oslovili ma ľudia, ktorí sú pri vzniku nových politických strán, ale aj tí z existujúcich."

"Hovoril som s oboma, aby som nebol zneužitý v kampani."

Podľa Valáška bolo členstvo v NATO najlepšie v porovnaní s inými alternatívami - neutralitou či sférou ruského vplyvu.

"Je aj otázka, či by k nám prichádzali zahraniční investori, ak by sme neboli v NATO a teda nemali garantovanú bezpečnosť. Členstvo v NATO je konkurenčná výhoda."

Vyjadril sa aj k aliancii. "Žiadne spoločenstvo nie je dokonalé, ale toto je to najlepšie."

"NATO sa zmenilo aj našou zásluhou, presadili sme naše myšlienky a presvedčili sme, že je dôležitá teritoriálna obrana, teda ochrana krajín ako Slovensko alebo Česko."

Pripomenul aj úlohu NATO. "NATO je dôležité aj v boji proti terorizmu. Reagujeme neskoro a pomaly na agresiu Ruska, aj napriek tomu, že sme silnejší a bohatší. Potrebujeme väčšiu politickú súdržnosť, víťazstvo Trumpa by bola zlá správa."

Podľa Macka sme vstupom do NATO získali pocit bezpečia a stabilitu rozvoja. "Nie všetky záväzky, ktoré sme pri vstupe do aliancie sľúbili, sme naplnili."

"Naša obrana je závislá na spolupráci so spojencami."

Generál vo výslužbe sa vyjadril aj k minulým zásahom NATO. "Bombardovanie Juhoslávie bolo následkom eskalácie napätia a nebolo možné iné riešenie. Operácia bola nevyhnutná, aby bola zastavená ďalšia eskalácia."

"NATO je konsenzuálna organizácia, je to úplne niečo iné, ako napríklad Varšavský pakt." 

Spomenul aj meniacu sa úlohu aliancie. "Keď sme vstupovali do NATO, situácia bola iná, ako teraz, boli sme relatívne v bezpečnom vákuu. Aliancia sa sústredila na iné časti sveta, aby tam neprepukli vojnové konflikty. Zmena nastala v 2014 pri anexii Krymu. Objavila sa veľmoc - Rusko, ktorá chce meniť vojnové pomery v Európe."

"Našim najväčším je záväzkom voči NATO je udržiavať schopnosti obrany, ktorými do aliancie prispievame."

"Bezpečnostná situácia sa zhoršuje, sú tú reálne ohrozenia, čo vyžaduje zvyšovanie nákladov na obranu, investovanie do nových technológií."

Vyjadril sa aj k blížiacim sa americkým voľbám. "Víťazstvo Trumpa môže mobilizovať Európu."

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie