Oblačno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
JOJ 24 pokračuje v sérii exkluzívnych rozhovorov s najvyššími ústavnými činiteľmi Slovenska
Zdielať na

JOJ 24 pokračuje v sérii exkluzívnych rozhovorov s najvyššími ústavnými činiteľmi Slovenska

BRATISLAVA / JOJ 24 prináša exkluzívne rozhovory s najvyššími ústavnými činiteľmi. Moderátorka JOJ 24 Lenka Ježová sa už porozprávala s predsedom vlády Robertom Ficom a predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim. V poradí ďalším rozhovorom je interview s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorej končí päťročné funkčné obdobie.

Moderátorka JOJ 24 Lenka Ježová sa 10. januára 2024 porozprávala s Robertom Ficom nie len o tom, ako vníma predseda vlády politické dianie na Slovensku, ale aj o tom, čo si myslí o prezidentských voľbách. 

Premiér hovoril aj o odhodlaní zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, no i o vojne na Ukrajine.

Robert Fico si miestami ozaj nebral servítku pred ústa: "Táto krajina je v sračkách - finančných a ekonomických," povedal Fico. 

Odpovedal aj na otázku, či Petra Pellegriniho, ktorý s viacerými ľuďmi opustil stranu Smer-SD (a založil Hlas-SD) stále považuje za zradcu, ako ho v minulosti nazval.

"To už je za nami," reagoval na konflikty z minulosti. Nevynechal ani to, že vražda novinára bola podľa neho zneužitá v politickom boji. Akcentoval, že ľudia v koalícii si už preskákali veľa a je to ich výhodou, najmä v porovnaní s parlamentnými novicmi. 

Celý rozhovor s Robertom Ficom nájdete tu:

Moderátorka JOJ 24 sa 7. feburára 2024 na bratislavskom hrade posadila k mikrofónom aj s predsedom Národnej rady Petrom Pellegrinim.

Vyjadril sa aj k tomu, aké majú vzťahy s Robertom Ficom:

"Viete čo? Tiež som čakal, ak môžem byť trošku taký osobný, že ako bude vyzerať to naše stretnutie prvé po voľbách, lebo predsa len vo voľbách sme boli súperi a vypočul som si kadečo na svoju adresu. Ale v tomto ja som človek profesionál," povedal Pellegrini. "Sedel som tam ako suverénny predseda politickej strany a tak sa ku mne pán predseda od toho momentu aj správa: ako k partnerovi, nie ako k nejakému bývalému kolegovi."

Peter Pellegrini zopakoval význam členstva v EÚ aj NATO. "Slovensko nikdy z týchto dvoch inštitúcií nemá dôvod vystupovať. Sme členmi, ale chceme tam byť suverénnymi členmi. To znamená: Slovensko na prvom mieste."

Celý rozhovor s Petrom Pellegrinim si môžete pozrieť a prečítať tu:

V poradí ďalším exkluzívnym rozhovorom JOJ 24 s najvyššími ústavnými činiteľmi je rozhovor s hlavou štátu. Moderátorka JOJ 24 Lenka Ježová sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorej čoskoro končí päťročné funkčné obdobie, priamo v prezidentskom paláci rozprávala o aktuálnych politických a spoločenských témach.

Prezidentka zareagovala aj na rozhodnutie Ústavného súdu. Vyjadrila sa v tom zmysle, že je to známka fungujúcej demokracie, fungovania takzvaných bŕzd a protiváh, ktoré v demokracii majú fungovať.

Funkciu hlavy štátu označila za krásnu, ale ťažkú. Pre svojho nástupcu mala niekoľko odkazov, predovšetkým by si priala, aby to bol silný ochranca ústavnosti. Zároveň by to ale mal byť človek, ktorému nie sú cudzie takzvané mäkké kvality, ako ľudskosť, empatia či solidarita. Prezident by podľa Zuzany Čaputovej mal mandát chápať ako službu ľuďom, nie ako výsadu.

(Článok s rozhovorom s prezidentkou doplníme po odvysielaní na JOJ 24.)

Súvisiace články

Najčítanejšie