Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Čo povedal Peter Pellegrini v exkluzívnom rozhovore na bratislavskom hrade
Zdielať na

Čo povedal Peter Pellegrini v exkluzívnom rozhovore na bratislavskom hrade

BRATISLAVA / JOJ 24 pokračuje v sérii rozhovorov s najvyššími ústavnými činiteľmi. Na bratislavskom hrade, ktorý patrí pod Národnú radu, sa moderátorka JOJ 24 Lenka Ježová rozprávala s predsedom NR SR Petrom Pellegrinim o aktuálnej politickej situácii na Slovensku.

"Nástup vlády a ministrov bol vcelku razantný hneď od prvého dňa. Ukázalo sa, ako to vyzerá, keď si na stoličky sadnú ľudia, ktorí majú skúsenosť s vládnutím," povedal predseda NR SR a strany Hlas-SD.

Jedným z veľkých sľubov novej vlády bolo, že bude riešiť vysoké ceny potravín.

"Potraviny sú pre nás veľkým cieľom v tomto roku. Premiér už dal pokyn ministrom, aby sa začala vykonávať kontrola cenotvorby," povedal Peter Pellegrini. "Ide o to, aby sme odhalili prípady, keď dochádza k zneužívaniu postavenia veľkých obchodných reťazcov na trhu s tým, že tlačia našich výrobcov, poľnohospodárov, prvovýrobcov naozaj k čo najnižším cenám a ich obchodná prirážka je extrémne veľká. Oni si fajne zarábajú na tých tovaroch. Ideme sa pozrieť na to, koľko si prirážajú reťazce, koľko tvorí ich zisk, či je primeraný a či nie je náhodou napriemerný oproti iným krajinám v Európe. V prípade, že sa to preukáže, sme pripravení, tak ako sme to aj pred voľbami hovorili, prijať zákon, ktorý obmedzí obchodné prirážky reťazcom na vybrané druhy tovarov."

A čo vraví na kritiku aj zo strany ekonómov?

"Aj ja som ekonóm. Všetky krízy nám ukázali, že v kľúčových momentoch zlyháva voľný trh. Bez zásahu štátu v oblasti energetiky, zdravotníctva, potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti jednoducho skolabovali voľné ruky trhu." Peter Pellegrini však hovorí, že to neznamená "ani socializmus, ani nie žiadne znárodňovanie. Štát musí mať páky, ako zasiahnuť. Občania Slovenskej republiky majú právo na také isté ceny, ako v Nemecku či Rakúsku, kde sú nižšie pomaly, ako na Slovensku."

Kedy by sa teda ľudia na Slovensku reálne mohli dočkať nižších cien potravín?

"Očakávam, že to je otázka nasledujúcich mesiacov," povedal Pellegrini.

"Vláda na týždennej báze funguje ako hodinky," povedal Peter Pellegrini. "Ak narážate na rétoriku či odkazy niektorých.. Ja nemám problém po tejto stránke s nikým s dvoch koaličných partnerov. Sme si úprimne sľúbili, aj sme si to v koaličnej zmluve ukotvili, že akékoľvek problémy si budeme riešiť nie na verejnosti."

To však celkom nevyšlo.

"Za Hlas ja a moji kolegovia túto dohodu držíme a nekomentujeme nejaké ataky alebo komentáre jedného z koaličných partnerov. Nehádame sa s ním na verejnosti, budeme si to musieť vysvetliť na koaličnej rade," vraví Peter Pellegrini.

Údajne sa však nehádajú ani za zatvorenými dverami.

"Nie, nehádame sa vôbec. Hlas drží dohodu a nebude prepierať žiadne špinavé prádlo na verejnosti, aj keď toho zase tak veľa nie je. Je pravda, že pán predseda Danko má tento svoj štýl, rozhodol sa takto komunikovať, napriek tomu, že sme si povedali, že to má vyzerať inak, že sa nechceme podobať Sulíkovi s Matovičom. Tak ale na dohodu vždy treba dvoch. Nehrozí žiaden rozklad koalície zo strany Hlasu, to môžem garantovať."

Robert Fico Petra Pellegriniho pred voľbami neraz častoval ako zradcu. Ako si to vyjasnili?

"Viete čo? Tiež som čakal, ak môžem byť trošku taký osobný, že ako bude vyzerať to naše stretnutie prvé po voľbách, lebo predsa len vo voľbách sme boli súperi a vypočul som si kadečo na svoju adresu. Ale v tomto ja som človek profesionál," povedal Pellegrini. "Na rokovanie po voľbách som išiel v úplne inej pozícii. Išiel som ako suverénny predseda politickej strany, ktorú som doviedol od vzniku, hoc som nevedel, aký bude výsledok, keď som ju zakladal, k úspešnému výsledku, bez ktorého sa nedalo zostaviť žiadnu vládnu koalíciu. Sadli sme si za stôl. Ja nepatrím k ľuďom, ktorí sa vracajú a idú si vysvetľovať, prečo si vtedy na mňa povedal to alebo nie. Sedel som tam ako suverénny predseda politickej strany a tak sa ku mne pán predseda od toho momentu aj správa: ako k partnerovi, nie ako k nejakému bývalému kolegovi."

Andrej Danko tvrdí, že Peter Pellegrini nekomunikuje ani s Robertom Ficom.

"Neviem, kde na toto chodí. Robert Fico mi pravidelne telefonuje alebo sa vidíme, keď ide na samit, alebo mi hneď ako prvému telefonuje, že sa na samite udialo to a to. Ja ho informujem, keď som bol v Bruseli. Komunikácia beží. Komunikujeme niekoľkokrát za týždeň," povedal Pellegrini. "Nebudem sa nechávať vťahovať do takýchto súbojov, ktoré nemajú pre Slovensko žiaden význam. Toto rešpektujem ako politiku, štýl pána Andreja Danka, ja si s tým neporadím."

Andrej Danko povedal, že Peter Pellegrini nemal na výber, že musel vstúpiť do koalície so Smerom, že boli naňho robené nejaké tlaky.

"To sú slová Andreja Danka. My sme mali do posledného momentu otvorené verzie obidve. Ja som sondoval aj na jednej aj na druhej strane. Musel som zvážiť, či strana sa má vydať krátko po voľbách do štvorkoalície nesúrodej, KDH, liberáli z SaS, do toho PS, čisto nováčikovská strana, ktorá nemala žiadnu skúsenosť s vládnutím a my, alebo ísť pragmaticky do trojkoalície, ktorá dáva lepší základ stability. O tom som presvedčený aj dnes, aj napriek týmto verbálnym nezhodám," reagoval Peter Pellegrini.

V rámci pripravovaných zmien v rokovacom poriadku parlamentu Peter Pellegrini spomenul "pridanie možnosti faktickej poznámky pre ministrov, nečítanie digitalizovaných návrhov či lepšie zadefinovanie tretieho čítania."

Ako vníma protesty pred parlamentom?

"Vždy som ctil právo ľudí na protesty. Pokiaľ sú protesty slušné, nemá dôvod štát voči nim zasiahnuť," povedal Pellegrini. "Protesty rešpektujeme, ale nič nezmenia na tom, že zajtra ten trestný poriadok, trestný zákon, zrušenie špeciálnej prokuratúry bude schválené. Čo ma mrzí, je to, že tí ľudia tam chodia úprimne, zo svojho presvedčenia, len ich trocha dehonestoval pán Truban, keď v televíznom prenose povedal, že protesty už ani nie sú kvôli tomu zákonu, ale že sa to všetko predlžuje, aby sa to podarilo dotiahnuť až do prezidentských volieb."

Peter Pellegrini obhajoval pripravovanú zmenu trestného zákona:

"Návrh zákona by nás mal priblížiť k vyspelému západnému svetu," povedal. "Nemôže niekto za zabitie, poškodenie života alebo zdravia dostať nižší trest, ako niekto, kto spácha ekonomickú trestnú činnosť. Žiaľ, na Slovensku to dnes tak je."

Čo vraví na kritiku, že aj vyššia korupcia môže vyviaznuť iba s podmienkou?

"Ale len môže. Ale nezabúdajte, že tu máme sudcov. Oni najlepšie vedia, koho treba ako odsúdiť," povedal Pellegrini. "Poďme preč od sovietskeho modelu hrdelných trestov k vyspelej Európe."

Reagoval ja na tému trestov pre užívateľov marihuany.

"Jediné, čo môžeme pripustiť, je zníženie trestov pre tých, ktorých chytia s jednou cigaretou marihuany napríklad. Tam samozrejme dodnes bolo zničených veľa životov, mladí chlapci boli poodsudzovaní na dlhé tresty, lebo sudca nemal inú možnosť. Za tri jointy natvrdo, pokazený život, to asi ten štát nechce."

"Nemusia sa báť, vyšetrovanie bud ďalej pokračovať a súdy budú ďalej konať, táto novela zákona nijakým spôsobom nezbrzdí vyšetrovanie tejto tragickej udalosti," povedal Pellegrini na výzvu rodičov zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, aby poslanci zmenu trestného zákona neschválili.

Pochvaľoval si momentálnu atmosféru v parlamente: "Normálne nastal pokoj a konštruktívna debata v parlamente, lebo tam nikto z OĽANO nie je, Matovič, Pročko ani Galko. Tak tam je taká atmosféra, aká by mala byť. Škoda, že sa zajtra vrátia."

Odpovedal aj na otázku týkajúcu sa mimovládnych organizácií.

"Určite sa nejaká miera regulácie v oblasti neziskových organizácií udiať musí, len kvôli transparentnosti, aby ľudia vedeli, ako sú neziskové organizácie financované a čo je ich úloha. Nikto nechce útočiť na neziskové organizácie, ktoré skutočne dlhé roky častokrát suplujú a pomáhajú štátu. Napríklad v boji proti rakovine, prevenčné programy, starostlivosť o opustených ľudí, to nikdy nedopustím, aby sme bojovali proti takýmto ľuďom. Ale vytvoril sa nám tu taký nešvár: máme tu pár neziskových organizácií, ktoré majú honosný názov, veľkú mediálnu prezentáciu, komentujú všetko, do všetkého chcú strkať nos, ale nenesú žiadnu zodpovednosť," povedal Pellegrini. "My sme si ich naučili, že pomaly nezisková organizácia rozhoduje, kto bude víťazom verejného obstarávania, kto môže byť sudca, kto nemôže byť sudca, kto môže byť riaditeľ televízie – toto sa musí skončiť."

Mimovládne organizácie podľa neho brzdia mnohé činnosti štátu: "Tento štát nevie nič postaviť, keď rozhodne, že ide niečo urobiť, tak to trvá 5 rokov, lebo máte také procesy, máte odvolania, musíte s občianskymi spoločnosťami riešiť - lenže ľudia potrebujú cestu, nemocnicu, opravené to čo potrebujú mať vo svojom okolí opravené. Takže ja si myslím, že to trošku zdynamizujeme."

Andrej Danko však chce mať v zákone slovo agent.

"To uvidíme, budeme diskutovať. Myslím ale, že premiér hovoril, že chceme ísť po vzore USA."

Peter Pellegrini zopakoval význam členstva v EÚ aj NATO. "Slovensko nikdy z týchto dvoch inštitúcií nemá dôvod vystupovať. Sme členmi, ale chceme tam byť suverénnymi členmi. To znamená: Slovensko na prvom mieste."

V strane Hlas-SD vraj ešte nie je dohoda na tom, kto bude Pellegriniho nástupca v prípade úspechu v prezidentskej kampani.

"Ešte nie a som aj rád, lebo myslím si, že platí dohoda, že nástupcu treba hľadať, keď už ho nemáte toho pôvodného. Ja ešte stále som suverénny predseda politickej strany. Čo môžem potvrdiť, zopakujem verejne, aby neboli žiadne dohady: v prípade môjho úspechu v prezidentských voľbách navrhnem na nového predsedu parlamentu dvoch podpredsedov, ktorí získali najväčší mandát od ľudí, to je Denisa Saková a Richard Raši. V prípade úspechu sa určite vzdám predsedu strany Hlas výkonného, aby som neriadil už stranu. Tam budeme navrhovať snemu niekoho z podpredsedov a generálneho manažéra, to je najužšie vedenie strany. Tak, ako sa to očakáva od prezidenta, aby bol nestranný, nebudem vykonávať žiadnu stranícku funkciu. Ale sociálnym demokratom zostanem do smrti."

"Voľbami prezidenta sa nijako nemenia pomery v parlamente. Hlas bude mať stále 27 poslancov, SNS 10, koaličná zmluva sa kvôli prezidentským voľbám nemá dôvod otvárať," dodal Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie