Skoro jasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Analýzy 24: Čo povedala o rokovaní o trestnom zákone Kolíková
Zdielať na

Analýzy 24: Čo povedala o rokovaní o trestnom zákone Kolíková

BRATISLAVA / Moderátorka JOJ 24 Lucia Stráňavová mala možnosť porozprávať sa o trestnom zákone s Máriou Kolíkovou priamo v budove Národnej rady SR. Pôvodne sa mal do parlamentnej knižnice posadiť aj poslanec Tibor Gašpar, ktorý však práve v tom čase predkladal a vysvetľoval svoj pozmeňujúci návrh zákona.

Na začiatku sa Mária Kolíková vyjadrila k aktuálnemu dianiu. "Toto, čo sa tu deje, je divadlo čo nemá nič spoločné s demokratickým štátom."

Podľa nej sa rozpráva sa sama so sebou, rozpráva do tmy.

Povedala aj, že pozmeňujúcim návrhom sa mení pozmeňujúci návrh. "Toto celé je robené len pre ochranu nejakých ľudí v krátkom čase."

Mária Kolíková sa vyjadrila aj k rozšíreniu domáceho väzenia na 5 rokov, čo podľa nej nie je žiadna restoratívna justícia. "To nemá s tým nič spoločné, tu nie sú ustanovenia, aby páchateľa nútili uhradiť spôsobenú škodu."

"ÚŠP ako inštitúcia sa nikdy nespreneverila svojmu poslaniu." Jediný, kto podľa Márie Kolíkovej zlyhal bol Dušan Kováčik.

"To, že Úrad špeciálnej prokuratúry sídli v Pezinku, dáva prokurátorom komfort si nevytvárať rôzne väzby," uviedla Kolíková.

Podľa Kolíkovej veľmi málo prokurátorov prišlo na ÚŠP počas Lipšica. "Väčšina tam už bola, preto neobstojí argument, že sú to všetko jeho ľudia."

"Neexistuje, aby koaličná väčšina dnes vedela, o čom hlasuje, je to zrejmé aj z tých kuolárnych rozhovorov a je to tým, že sa jednoducho nezapájajú do diskusie a rozhovorov," vyjadrila sa Mária Kolíková k hlasovaniu.

"Toto je nový trestný zákon." Kolíková uviedla, že Susko prišiel začiatkom decembra so 60-stranovou zmenou, plus ďalšími dvadsiatimi stranami pozmeňujúcich návrhov a ďalšími 12-stranovými pozmeňovákmi. "Aj pre odborníkov je zložité sa v týchto zmenách vyznať."

"Zo strany koalície je toto taká hrubosť, aká tu ešte nikdy nebola." Kolíková sa vyjadrila, že možno prípad Gaulidera sa tomuto priblížil.

Natiahnúť možnosť ministra spravodlivosti zasiahnúť do právoplatných rozhodnutí o vine a treste je podľa Márie Kolíkovej ďalší predpoklad úspechu na ústavnom súde.

Súvisiace články

Najčítanejšie