Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Analýzy 24: Čo povedali o zdravotníctve Dolinková a Cigániková
Zdielať na
Analýzy 24

Analýzy 24: Čo povedali o zdravotníctve Dolinková a Cigániková

BRATISLAVA / Témou relácie Analýzy 24 bolo zdravotníctvo. Je tu už kríza alebo existuje ešte nádej? Hosťami moderátorky Lenky Ježovej boli ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a Jana Bittó Cigániková (SaS).

Podľa ministerky Dolinkovej ide do zdravotníctva o miliardu viac eur, než v roku 2023, no taktiež ju mrzí, že sa to nedeje cez platby za poistenca, ale cez zvýšené zdravotné odvody. 

Taktiež sa vyjadrila k stavbe nemocníc, pričom k nemocnici Rázsochy sa vyjadrila, že by o nej chcela rozhodnúť do prvého kvartálu tohto roka. "Budem vyžadovať od projektového tímu novej nemocnice v Martine, aby z tohto projektu nestali Rázsochy 2."

Ministerstvo zdravotníctva poskytne Kotlárovi plnú súčinnosť, no podľa Dolinkovej s ňou zatiaľ ako splnomocnenec nekomunikoval.

Spomenula tiež aj pandémiu covidu, počas ktorej zomrelo zbytočne 20 000 ľudí. 

Témou bola aj interupčná tabletka. "Ohľadom podpísania interrupčnej tabletky čakám na posledné stretnutie s odborníkmi a za mňa je to bezpečný spôsob ukončenia tehotenstva. Neviem, čo sa môže stať napríklad zo strany SNS a asi to bude na koaličnej rade."

K chýbajúcim financiám v zdravotníctve dodala, že to aktívne rieši. "Mám prísľub premiéra, že pokiaľ bude potrebné dofinancovať zdravotníctvo, aby sme sa vyhli napríklad štrajkom, tak to vláda urobí."

V Bratislave bude podľa nej stáť nová štátna univerzitná nemocnica, pričom sa ale nevyjadrila, že to budú Rázsochy, alebo nejaké nové miesto.

Pre Cigánikovú je v prípade dofinancovania zdravotníctva podstatné, či bude konkrétny pacient cítiť tú miliardu navyše. "Ja by som do zdravotníctva nedala ani euro navyše, kým nebudú jasné kritéria kvality."

Ohľadom príjmania legislatívy sa poslankyňa za SaS vyjadrila, že "vyhovárať sa na znefunkčnený parlament pre trestnú legislatívu nie je správne, pretože MZ SR nemá na nasledujúci schôdzu pripravené žiadne zákony."

K hodnoteniu prvých 100 dní novej vlády dodala, že sa dalo určite urobiť viacej, pričom dala za príklad prácu programových tímov.

Podľa Cigánikovej je chybou meniť riaditeľov nemocníc každú chvíľu, pretože každý potom začína odznova a tiež sa nevysvetľujú dôvody ich odvolávania.

Ku Kotlárovi sa vyjadrila, že za neho cíti prenesenú hanbu. "Je to zlý vtip," dodala. Podľa nej Kotlár na vláde prezentoval, že EÚ má na ľudí pripravenú ďalšiu biologickú zbraň, alebo vírus. "Problém nie je, že sa vyšetruje manažovanie pandémie, ale že to dáte robiť 'blbcom'."

Poslankyňa sa zároveň vyjadrila, že riešením dlhov nemocníc je napríklad umena vlastníckej štruktúry, pričom dala za príklad VÚC alebo akciovky.

K výstavbe nemocníc sa vyjadrila, že "nemôžeme ignorovať Nemocnicu Bory, preto je hlúposť stavať novú nemocnicu na mieste Rázsoch."

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie