Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obaly sú významnou záťažou životného prostredia. Spektrum 24 prináša zaujímavú myšlienku: čo keby sme ich mohli zjesť?
Zdielať na

Obaly sú významnou záťažou životného prostredia. Spektrum 24 prináša zaujímavú myšlienku: čo keby sme ich mohli zjesť?

BRATISLAVA / Každý z nás podľa údajov Štatistického úradu vyprodukuje za rok v priemere pol tony komunálneho odpadu. Veľkú časť tohto odpadu tvoria obaly z potravín. Riešiť sa to dá dvojakým spôsobom: buď používať menej obalov, alebo používať obaly, ktoré sa dajú zjesť spolu s potravinami. Moderátor relácie Spektrum 24 Ján Mečiar sa o výskume v tejto netradičnej oblasti zhováral s mikrobiologičkou Miroslavou Kačániovou zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Na Slovensku sa už testovali viaceré technologické novinky, napríklad v oblasti internetu či digitálnych služieb, ktoré sa postupne stali celosvetovým štandardom. Na slovenských cestách môžete stretnúť ďalšiu takúto novinku, ktorá je možno predzvesťou blízkej budúcnosti. Ide o bezpečnostný prvok v cestnej premávke: predné zelené brzdné svetlo.

Ulicami viacerých miest už niekoľko mesiacov jazdia autá, ktoré majú vpredu namontované zelené svetlo. Na Slovensku totiž prebieha veľký test bezpečnostného prvku, ktorý sa môže stať bežnou súčasťou výbavy áut. Ako predné brzdové svetlo zvyšuje bezpečnosť na cestách a čo už ukázal výskum? Ján Mečiar sa o tom rozprával s Milošom Poliakom zo Žilinskej univerzity.

Súvisiace články

Najčítanejšie