Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Politici v posunkovom jazyku: Boris Kollár je ako koleso. Ako ukázať gestom Čaputovú či Matoviča?
Zdielať na

Politici v posunkovom jazyku: Boris Kollár je ako koleso. Ako ukázať gestom Čaputovú či Matoviča?

BRATISLAVA / Viete, ako posunkom pomenovať Igora Matoviča či Roberta Fica? A tiež, ktorému z premiérov pridelený posunok vadil až natoľko, že ho tlmočníkov požiadal zmeniť? Dozviete sa v reportáži kolegu Jakuba Proka, ktorý sa rozprával s Petrom Marčekom, azda najznámejším tlmočníkom do posunkového jazyka.

Marček tlmočí nielen v TV JOJ, ale známy je aj vďaka tlačovkám na úrade vlády. Ako sa dostal k tomuto povolaniu? "Ja sám som dieťa nepočujúcich rodičov. Posunkový jazyk je môj materinský, naučil som sa ho skôr ako hovorený," prezradil Marček.

Gestá pomenúvajúce ministrov a politikov, ktorí sú na obrazovkách často, sú výsledkom všeobecnej dohody. Vznikajú podľa niečoho, čo ich charakterizuje. "Predseda Kollár je od kolesa, minister obrany Naď je od pomenovania nad, minister životného prostredia Budaj je podľa svojej typickej budajky ešte z minulosti, minister práce Krajniak je od kraj. Gesto na Eduarda Hegera vychádza z toho, že ako minister financií kontroloval peniaze. Matovič má posunok vďaka tomu, že na tlačových konferenciách používa hárky, na ktorých ukazuje dôkazy. Ministerka kultúry Milanová je zo základu slova milá," vysvetlil a pri slovách milá sa milo akoby pohladkal po tvári. 

Ako sa ukazuje Zuzana Čaputová a ďalší známi politici, sa dozviete vo videu

Jediný z politikov, ktorý bol nespokojný s gestom, akým ho pomenovali tlmočníci, bol bývalý premiér Vladimír Mečiar. "Stala sa pri prvom predsedovi vlády. Mečiar ako meč, že sa mečujeme, ale prišla požiadavka, že to treba zmeniť."

Súvisiace články

Najčítanejšie