Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Štúdio 24 o problémoch s internetom na školách
Zdielať na

Štúdio 24 o problémoch s internetom na školách

BRATISLAVA / Reportérka a moderátorka JOJ 24 Mária Ölvedyová privítala v štúdiu hostí - odborníčku na školstvo Soňu Hanzlovičovú a Petra Kulicha zo Slovensko digital - s ktorými rozoberala zmluvu, ktorá mala zabezpečiť centrálne pripojenie na internet. Tok dát a informácií mal ísť smerom k školám a pedagógom. Covid to však trošku zmenil a pôvodný tok sa otočil zo škôl do domáceho prostredia. Zmluvu podpísala ešte bývalá ministerka Martina Lubyová v októbri 2018, na dobu 48 mesiacov. To znamená, že zmluva už vypršala. Sú školy bez internetu? Podpíše štát predĺženie zmluvy? Alebo sa ukázalo, že nebola taká dobrá, ako bol jej úmysel?

"Od roku 2004 do roku 2019 bežal Infonet 1-2, ktorý vlastne zabezpečoval celú štruktúru internetu a pripojenie na školách," hovorí Soňa Hanzlovičová. "V októbri 2018 sa začal Edunet, to čo teraz beží, čo je vlastne internetové pripojenie pre školy. Prvé pripojenie, prvých 22 škôl bolo však až o rok na to. Z právneho hľadiska budú mať školy problém až od októbra 2023."

Dnes je už v systéme zapojených zhruba 3000 škôl od materských škôl až po gymnáziá.

"Školy, ktorú sú pripojené, majú garantovanú túto službu," hovorí odborník zo Slovensko.digital Peter Kulich. "Problém môžu mať školy, ktoré nie sú pripojené a chceli by sa pripojiť, lebo ministerstvo už nemá takýto nástroj. Ak sa ministerstvu nepodarí tento problém vyriešiť, môže sa stať, že v roku 2023 začnú mať niektoré školy problémy. Zároveň si to veľa škôl vyriešilo po svojom, ako keby tá kvalita služby nebola dostačujúca."

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie