Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Visolajský na proteste zdravotníkov: Hrotenie situácie, je to veľmi nedôstojné
Zdielať na

Visolajský na proteste zdravotníkov: Hrotenie situácie, je to veľmi nedôstojné

BRATISLAVA / Lekári a vláda sa stále nedohodli. Hrozí, že 2100 z nich opustí zdravotníctvo. Situácia je vážna. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský povedal viac priamo na proteste lekarov pred úradom vlády v Bratislave redaktorke JOJ 24 Miroslave Štrbákovej-Urbanovičovej.

Do odchodu lekárov po výpovediach zostávajú dva týždne a medici už hovoria o tom, že odídu zo Slovenska. "Cieľ protestu je rovnaký ako cieľ našich výpovedí - dotlačiť vládu a ministerstvá riešiť situáciu. Potrebujeme akútne riešenia, chceme sa vrátiť do nemocníc s lepšími podmienkami," povedal Visolajský.

Lekári nežiadajú len vyššie mzdy, ako sa to snaží podľa Visolajského prezentovať premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič. "Predstavili sme osem požiadaviek na riešenie situácií. Zdravotníctvo je dlhodobo v zlej situácii a pandémia to len prehĺbila," opísal.

Ponuka Igora Matoviča na zvýšenie platov zo stredajšieho rokovania vlády nie je náplasťou na situáciu. "Bavíme o ôsmich bodoch a minister vyjde s tabuľkami a platmi. Je to nedôstojná situácia a je to neférové voči nám. Keby sme chceli len vyššie mzdy, sme dávno preč," povedal dôrazne Visolajský. "Sme tu a chceme sa starať o slovenských zdravotníkov. Ale vláda nám to neumožňuje."

Nádej na dohodu s vládou vraj cíti. "Navrhli sme im stretnúť sa dnes, zajtra alebo cez víkend. Premiér s Matovičom to dali na pondelok, čo je hrotenie situácie. Bude zostávať pár dní do výpovedí, minister zdravotníctva avizoval, že musí dať príkaz nemocniciam na presunutie plánovaných operácií. Mali sme nádej, že debata začína byť konštruktívna. Ale prístup by mal byť rýchlejśí," vysvetlil šéf lekárskych odborov.

Súvisiace články

Najčítanejšie