Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Je to mediálna hra, kľúč k dohode má minister financií, hovorí šéf lekárskych odborov
Zdielať na

Je to mediálna hra, kľúč k dohode má minister financií, hovorí šéf lekárskych odborov

BRATISLAVA / Slovenskému zdravotníctvu hrozí kolaps. Začiatkom októbra podalo hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. S odborármi mali zástupcovia vlády rokovať už v pondelok 14. novembra, stretnutie však bolo zrušené. Reportérka a moderátorka JOJ 24 Mária Ölvedyová sa o tom porozprávala s predsedom lekárskych odborov Petrom Visolajským.

Vláde zostávajú 2 týždne na to, aby situáciu vyriešila. Prečo sa teda v pondelok napokon neuskutočnilo rokovanie?

"To my nevieme," odpovedá Peter Visolajský. "Bolo zrušené z druhej strany, zo strany vlády. Stretnutie bolo dopredu chystané a pripravované. Nám bolo avizované, že sa s nami dnes stretne aj pán premiér aj pán minister financií. Žiaľ, ráno sme dostali informáciu, že toto stretnutie nebude."

Stretnutie s riaditeľmi nemocníc sa však v pondelok uskutočnilo.

"Tiež bolo dlhodobo plánované, nebola to náhrada. bol to program pána ministra," dodáva Peter Visolajský.

Do konca výpovedných lehôt zostáva 16 dní. Dá sa ešte niečo pre vyriešenie urobiť?

"My pre dohodu a aby sme to vyriešili pred uplynutím výpovedí robíme všetko," hovorí šéf odborov. "Opakovane sme oslovovali pána premiéra aj ministra financií i vládu, aby sme sa na tejto úrovni dohodli a stretli. Žiaľ, posledné stretnutie s predstaviteľmi vlády bolo 19. augusta. Viaceré veci, ktoré žiadame, sa začali hýbať až po našich výpovediach. Napriek tomu, že sme to vyše roka avizovali, nám pán minister zdravotníctva k požiadavkám cez médiá odkázal, že si počká na naše výpovede. Tie dostal na stôl a stále sa nič nedialo."

"Náš záujem nie je položiť nemocnice na kolená," vraví Peter Visolajský. "náš záujem je, aby vláda konečne začala riešiť problémy slovenského zdravotníctva, pretože to je aj bez našich výpovedí v personálnej kríze a tie riešenia neprichádzajú."

Minister na tlačovej konferencii hovoril o tom, že memorandum, ktoré by mali lekári v prípade dohody podpísať, už ministerstvo nejakým spôsobom upravilo a že by už malo byť doručené.

"Problém týchto návrhov je, že pán minister zdravotníctva to nemá schválené pánom ministrom financií a pánom premiérom," hovorí odborár. "Ja teda nerozumiem týmto mediálnym hrám, pretože keď dostaneme takýto písomný návrh, hneď sme upozornení, že to ešte nevideli premiér s ministrom financií. Takže neviem, čo nám v takýchto ponukách vlastne ponúkajú. Jediné čo chceme je, aby si vláda a ministerstvo plnili svoju prácu: zabezpečili zdravotníctvo pre občanov. Dohoda a memorandum môže vzniknúť len po vzájomnom rokovaní."

Prijali by lekári pondelkové znenie memoranda, ak by bolo schválené vládou a ministrom financií?

"Nie, my od začiatku hovoríme, že potrebujeme riešiť osem vecí," reaguje Peter Visolajský. "Jednoduché riešenia sa už minuli, sú potrebné komplexné riešenia. Je potrebné plniť 8 bodov. Na tom sa zhoduje aj vláda, že naše požiadavky sú opodstatnené a legitímne."   

Od augustového stretnutia s vládou sa však podľa šéfa LOZ nič nezmenilo. "Vidíme a cítime snahu pána ministra zdravotníctva, že sa chce dohodnúť," hovorí Peter Visolajský. "ale kľúč k dohode je v rukách pána premiéra a ministra financií. A očividne je pán minister zdravotníctva na to prikrátky, aby to dosiahol."

V pondelok zasadala koaličná rada a rokovala aj vláda. Čo by pomohlo štrajkujúcich lekárov ustúpiť?

"Prijatie 8. bodov," hovorí šéf odborov. "Netvárme sa, že miliarda, ktorá prišla z Európskej únie do betónu nemocníc, nejakú krízu vyrieši. My máme už teraz nové sály z eurofondov postavené, ale nie je personál. Riešenia nedostatku personálu, či už sestier alebo skúsených lekárov, nie sú žiadne doteraz."

Minister Lengvarský zároveň ani po stretnutí so zástupcami nemocníc nepovedal, čo bude po 1. decembri. Už v roku 2011 bola situácia, keď výpovedné lehoty lekárov uplynuli a niektoré oddelenia nemocníc boli - na krátky čas - paralyzované.

"Je zrejmé, že riaditelia nemocníc mu vysvetlili, že bez 2100 lekárov nie je možný chod nemocníc. Myslím, že dnes to pán minister pochopil už úplne a preto nehovorí o žiadnom pláne B, pretože taký neexistuje," hovorí Peter Visolajský. "Ani núdzový stav túto situáciu nevyrieši. Nemôžete prinútiť lekárov, aby nasilu chodili do práce. To by bola aj medzinárodná hanba, keď žiadame len to, aby sme sa mohli lepšie starať o pacientov."  

Pochopili aj obyvatelia Slovenska, že nejde iba o platy lekárov a že ide najmä o nedostatok lekárov, ktorý spôsobuje okrem iného aj odklady operácií?

"Už sme vo fáze, že problémy, na ktoré lekári a sestry upozorňovali, už cítia aj pacienti," hovorí Visolajský. "Čakacie doby na operácie sa oproti obdobiu spred pandémie zdvoj-, až strojnásobili. Ak nič nespravíme, problémy sa budú len násobovať. Toto všetko prinútilo lekárov spraviť zúfalý čin a dať výpovede, aby to vláda začala riešiť. Vyše rok a pol vysvetľujeme, že tu je takýto problém, ale riešenia nie sú."

Peter Visolajský povedal ministrovi Lengvarskému, že je ochotný prísť na rokovanie aj večer.

"Sme kedykoľvek ochotní pristúpiť na rokovania, ale musí tam byť tá druhá strana. Dostal som SMS, že dnes rokovanie nebude, tak dúfam, že zajtra," hovorí Visolajský.

LOZ zvolal symbolicky na 17. novembra protest.

"Vyplýva to z nášho zúfalstva, naozaj sme využili všetky možnosti, aby vláda konala. Keď sa s nami nechce ani stretnúť, hrozí situácia, že od 1. decembra lekári v nemocniciach nebudú. Čo iné máme robiť? Problém zdravotníctva sa týka každého jedného z nás. Dali sme to na voľný deň, nemôžeme odísť z práce a demonštrovať. Pokiaľ na Slovensku nebude fungujúce zdravotníctvo, v tejto krajine nebude bezpečné existovať a žiť," povedal šéf LOZ Peter Visolajský.

Súvisiace články

Najčítanejšie