Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Spektrum 24 o neúnavnom pomocníkovi pri murovaní
Zdielať na

Spektrum 24 o neúnavnom pomocníkovi pri murovaní

BRATISLAVA / Záujem mladých ľudí o remeslá každým rokom klesá. Napríklad stavebníctvo zápasí s nedostatkom murárov, zrejme aj preto, že ide o fyzicky náročnú prácu. Aj v tomto smere môže pomôcť robotizácia. V Spektre 24 vám predstavíme neúnavného pomocníka, ktorý môže ťažkú prácu výrazne uľahčiť.

Volá sa Wallter, je to murovací robot, ktorý na Slovensku predstavila spoločnosť Wienerberger. Jeho úlohou je murovanie, ale nie nahradenie murárov. Skôr sa má stať ich pomocníkom, uľahčiť často fyzicky namáhavú prácu. V princípe je to jednoduchý stroj, ale na to, aby mohol byť jednoduchý, bolo treba urobiť veľa práce. S jeho vývojom začala česká spoločnosť KM Robotics už pred mnohými rokmi. Vytvorila zariadenie, ktoré sa dokáže orientovať vo svojom okolí a podľa zadaných parametrov murovať stenu.

Vďaka snímačom si vie nájsť paletu s tehlami, vybrať tehly, naniesť na ne murovaciu penu a potom ich položiť presne na miesto. Disponuje dokonca aj istou mierou umelej inteligencie a vie sa rozhodnúť, či na dané miesto použije jednu tehlu, dve alebo tam treba doložiť len časť tehly. Takýmto spôsobom dokáže pri maximálnej rýchlosti vymurovať asi desať metrov štvorcových za hodinu s absolútnou presnosťou. Keď stenu dokončí, presunie sa na ďalšie miesto. Wallter váži asi 2,5 tony a dokáže postaviť múr s výškou až tri a pol metra. V Česku ho už nasadili do praxe, na Slovensku ho to čaká v najbližšej dobe.

Súvisiace články

Najčítanejšie