Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Spektrum 24 o vede v roku 2023
Zdielať na

Spektrum 24 o vede v roku 2023

BRATISLAVA / Rok 2023 bol opäť bohatý na vedecké udalosti. Mnohí ho označujú za rok umelej inteligencie. K ľuďom sa dostalo viacero chatbotov, ktoré komunikujú na prvý pohľad na nerozoznanie od skutočného človeka. K slovu sa opäť prihlásili aj mRNA vakcíny, ktoré sme naplno spoznali počas pandémie koronavírusu. Za objavy, ktoré umožnili ich vývoj, udelili Nobelovu cenu.

Veľa sa toho dialo aj vo vesmíre. Teleskop Jamesa Webba priniesol ďalšie úchvatné snímky z ďalekého vesmíru a objavil veľké vzdialené galaxie, ktorých existencia vedcov prekvapila. Pokračovalo aj dobývanie vesmíru. Spoločnosť SpaceX uskutočnila dva testovacie lety svojej rakety Starship, ktorá má ľudstvo v budúcnosti dopraviť na Mars. Rušno bolo aj na obežnej dráhe, kde sa v jednom momente nachádzal rekordný počet ľudí.

Čoraz viac však odborníci upriamujú pozornosť na Zem a klimatické zmeny. Rok 2023 bol doteraz vôbec najteplejším v histórii meraní a prognózy pritom nie sú najoptimistickejšie. O tom, čo priniesol rok 2023 v oblasti vedy a techniky, sa Ján Mečiar rozprával so zakladateľom portálu Vedátor a teoretickým fyzikom Samuelom Kováčikom.

Súvisiace články

Najčítanejšie