Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Spektrum 24 o ďalšom testovacom lete na Mars a o tretej slovenskej družici
Zdielať na

Spektrum 24 o ďalšom testovacom lete na Mars a o tretej slovenskej družici

BRATISLAVA / Ľudstvo sa opäť posunulo bližšie k Marsu, hoci cesta na červenú planétu bude ešte dlhá. Druhý testovací let vesmírnej lode Starship sa skončil dvomi veľkými výbuchmi, loď však po prvý raz dosiahla hranicu vesmíru. Kozmická loď sa úspešne oddelila od nosnej rakety Super Heavy, ktorá však namiesto vertikálneho zostupu do vôd Mexického zálivu explodovala. Loď Starship osem minút po štarte dosiahla výšku 148 kilometrov nad zemským povrchom, keď prestala komunikovať so Zemou.

Prvý testovací let sa uskutočnil ešte v apríli. Kozmickej lodi sa však vtedy nepodarilo úspešne odpojiť od prvostupňovej rakety, celá súprava začala klesať a napokon po štyroch minútach od štartu vybuchla a zrútila sa do Mexického zálivu. Raketa dokázala vystúpiť do výšky 39 kilometrov. Plány so Starshipom sú pritom veľké, kozmická loď má dopraviť ľudí nielen na Mesiac, ale má umožniť aj cestu na Mars. Podobne ako iné vesmírne programy má však aj Starship meškanie a zatiaľ nie je jasné, kedy by sa prvá mesačná misia mala uskutočniť. O podrobnostiach sa Ján Mečiar rozprával s Jiřím Šilhom z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.


Na obežnú dráhu Zeme sa dostala už tretia slovenská družica. Do vesmíru letela spolu s ďalšími nanosatelitmi z celého sveta v rámci misie Transporter 9. Družica okrem svojho mena Veronika zaujme aj vzhľadom. Ide o prvú družicu vo vesmíre s ružovou farbou. Má dve kamery, viacero prístrojov a je schopná komunikovať v amatérskom rádiovom pásme. Misia je zaujímavá aj pre to, že zostrojenie nanosatelitu si objednal slovenský podnikateľ a misiu venoval svojej dcére. Letom do vesmíru sa však projekt nekončí a pokračovanie bude mať aj na Zemi. Viac prezradil manažér pobočky Spacemanic na Slovensku Ondrej Farkas:

Súvisiace články

Najčítanejšie